2015 var ett dåligt år för X brand nordic som arbetar med tryck i storformat på olika sorters material.

– Vi gjorde ett riktigt dåligt år 2015. Vi gjorde en del förändringar som kostade mycket pengar och det byggde upp en ryggsäck som vi inte blivit av med, säger vd:n och Trosabon Tommy Andersson.

Företaget som har lokaler vid Bråtagatan vid infarten till Trosa har också märkt av den hårdnande konkurrensen.

– Den sista tiden har konkurrensen gjort att våra volymer minskat. Många tryckeribranschen har gett sig in i storformatsbranschen. Samtidigt har E-handelns intåg också gjort att det blivit mindre volymer. Det ihop med ökad konkurrens från exempelvis Polen har gjort att det blivit ett priskrig, fortsätter Tommy Andersson.

Totalt är det sju personer som arbetar på X brand nordic. Andersson är inte hoppfull när det gäller möjligheten att företaget kan leva vidare i någon form.

– Vi har gått till jobbet i dag. Konkursförvaltaren får avgöra vad som händer nu, men jag tror inte att vi kommer att drivas vidare speciellt länge till. Jag är tveksam till att företaget kan drivas vidare med tanke på kostnader för lokaler och annat. Jag ser inte någon lönsamhet i det, säger han.

Företaget har funnits sedan 2009 och uppstod då ur resterna från en annan konkurs. Dåvarande Nockeby tryckeri gick i konkurs och köptes upp av logistik- och distributionsföretaget Strömberg.

Tommy Andersson var då hoppfull när Nockeby tryckeris dotterbolag X branding köptes ut ur konkursboet.

– Det känns fantastiskt bra. X branding var det enda av koncernens bolag som gick med vinst och vi hoppas kunna fortsätta den positiva utvecklingen redan i år, sa Tommy Andersson i en intervju 2009.