Det var i slutet av juli som ett sällskap på fyra vuxna och två barn åkte ut till Askö i Trosa skärgård.

En av de medverkande har i förhör berättat att de åkte till ön för att äta lunch och ta en promenad till Askölaboratoriet.

Sällskapet gick i land på den östra änden av ön, den del som är ett skyddsobjekt. Och bara några minuter efter att de kom fram så avbröts utflykten.

Kustbevakningen var ute på en pågående patrullering när de såg att en båt låg förtöjd vid Askö, varpå de gick i land för att kontrollera sällskapet som inte hade tillstånd att vara på platsen.

Örudden, där sällskapet steg i land är sedan 2013 ett skyddsobjekt och vid Askö naturreservat råder det även permanent tillträdesförbud på Storsandshällen, Skvallran, Skallhällarna, Bredhäll, Asenskallen och Ståten, efter beslut från Försvarsmakten.

Fyra personer har nu åtalas för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, samtliga har erkänt brott och är villiga att motta ett strafföreläggande.

En av dem har i förhör berättat att han har åkt till Askö sedan barnsben men att man i sällskapet inte hade kännedom om omfattningen av tillträdesförbudet.

Vid Örudden finns flera förbudsskyltar uppsatta, vilket de åtalade också noterade. Däremot verkar man inte ha tänkt på vad som faktiskt stod på dem.