Veteranbilsträffarna på Västra hamnplan har blivit en årlig tradition lika god som någon annan i Trosa. Från 7 juni kommer det rulla på varje torsdag klockan 18.00 hela sommaren. Veteranbilsklubben bjuder in till elva träffar.

– Det är bara att komma ner, alla bilar som är över 30 år är välkomna. Men kommer man i en nyare Ferrari är det ju inte så att man blir portad, säger Lennart Törnqvist, 68.

Som mest får man in 350 bilar, då är det lapp på luckan. Eller fordon, för det går bra att dyka upp med allt från en cabbad Mustang eller grålletraktor, till Husqvarnamoped eller Triumphmotorcykel.

Lennart Törnqvist är själv en veteran i sammanhanget och kör en Pontiac, "på gränsen" till att kvala in som veteranare.

– Jag startade det här och det blir 15 året nu. Folk uppskattar det och kommer från alla möjliga orter. Men i år hoppas jag att vädret ska bli bättre. Förra året var det lite klenare med antalet besökare än tidigare, träffarna är väldigt väderbetonade.

Den äldsta bilen som dykt upp under åren var en Chevrolet från 20-talet.

– Det har varit så många fina bilar här under åren. Men en Cadillac från 30-talet med en 16 cylindrig motor sticker nog ut lite extra. Den var riktigt häftig, funderar Trosabon.

Det finns dock lite skräp i förgasaren som ger Lennart Törnqvist viss misständning.

– Det är en ganska dyr hobby, som kostar en hel del pengar, så ägarna till bilarna är i övre medelåldern. Jag funderar faktiskt lite över återväxten för jag upplever inte att ungdomar i dagens läge är lika intresserade av bilar, utan hellre sitter inne och spelar spel, säger Lennart.

Han garderar sig dock snabbt.

– Men det kanske kommer med åldern ändå!