I den lilla matboden i centrala Trosa sipprar det ut fransk musik ur högtalarna och diskarna är välfyllda med ostar från hela Medel-

havet, samt salamikorvar och rökt kött. På hyllorna finns det confit de canard (anka kokad i ankfett), olivoljor och lakrits. Det är vit träpanel och ljust i boden. Det finns ingen kassaapparat utan en grön kassalåda. Bakom disken står Lotta Knutsson och tar emot kunder, som är sugna på lite tilltugg till kvällen.

– Vi ska ha basilikasalamin, tre ostar och gazpachon, säger Jörgen Lindgren.

Artikelbild

En liten provbit går alltid åt.

Charlotte Knutsson, Lotta som hon kallas, var sjuksköterskan som sadlade om och öppnade en ostbutik i Trosa. Med kärlek till Medelhavet i synnerhet Frankrike var det väntat att boden skulle ha en touch från gastronomins hemland.

– När jag var liten reste min familj mycket till Medelhavsländerna och det har väl gjort att jag har en dragning dit. Sedan älskar jag det franska språket och musiken. Det är verkligen jättehärligt att vara där nere, säger Lotta Knutsson.

En av anledningarna till att det blev en ost- och charkuteributik i Trosa var för att förra ägaren skulle gå i pension och butiken var till salu.

– Stefan, min sambo, han och hans bror driver en ostfirma. Det är på så vis som jag får tag i ostarna, bland annat har de kontrakt med Roquefort och ett litet mejeri, Baechler. Väldigt fina och smakrika ostar. Jag såg att butiken var till salu och kände att jag ville satsa på det här, säger Lotta.

Artikelbild

Blu 61, en så kallad osttårta.

Något som Lotta har tagit med sig in i boden är hennes vilja att det ska smaka bra. Ostarna och charkuterierna ska ha fina smaker.

– Jag vill inte att det ska smaka dåligt. Märker jag att en ost börjar bli lite torr, då sänker jag hellre priset lite, för den har tappat lite i kvalité.

Ostar finns det i den lilla butiken och de kommer i alla möjliga färger och skepnader. Några av de mer anmärkningsvärda är Fleuronosten, en grön spirulinaost och den mest iögonfallande osten är Blu 61. Den sistnämnda är en blåmögelost som är lagrad i ett vitt sött passitovin. Mögelosten kan ibland ha en stark och nästan frän smak. Men vinet tar bort det fräna och ersätter det med en sötma som exploderar i munnen (reportern fick smaka lite).

– Det är en väldigt häftig ost och otroligt vacker med sina lila färg och de torkade tranbären. Den är väldigt god, säger Lotta.

Responsen efter att Lotta tog över i juni har varit positiv och kunderna verkar uppskatta den nya nischen, med lite andra smaker än tidigare.

– Det är otroligt kul när kunderna kommer in, de handlar lite och man pratar, det är helt fantastiskt. De flesta gillar min lilla bod och tycker det är kul att jag tog över den. I framtiden skulle jag nog vilja utveckla den till en liten bistro där man kan äta några ostar och ta ett glas fransk cider, om man får fantisera lite, säger Lotta Knutsson.