Totalt 4 300 personer såg årets föreställningar på Nyköpings hus. En ordentlig minskning jämfört med året innan, sommaren 2017, då 7 500 personer sökte sig till borggården.

Men trots att tappet är ganska stort, är Jerk Westin inte besviken. En solig sommar med badtemperaturer som närmar sig 30-strecket formar nämligen ett minst sagt svårt utgångsläge.

Lägg därtill att gästabudet hade konkurrens av fotbolls-VM under första veckan.

Artikelbild

| Envis sommarvärme uppmuntrar inte människor att gå på teater. Men trots allt gick årets upplaga av gästabudsspelen varken plus eller minus. Och konstnärligt var det en fullträff, anser regissören Jerk Westin.

– Sverige gjorde sitt bästa VM på år och dagar, och nere vid Tovastugan sände de matcherna på en stor skärm, säger Jerk Westin.

Tuff konkurrens som sagt. Och med tanke på utgångsläget är han glad att det inte blev en ekonomisk smäll.

– Man brukar säga att man behöver fylla fyrtio procent av stolarna och det gjorde vi precis. Ekonomiskt gick vi varken plus eller minus.

Det fanns alltså ingen anledning att glädjas över publiktillströmningen – men desto gladare är Jerk Westin över det konstnärliga utfallet. Föreställningen, "Anno 1317", fick en fin recension i SN och kallades bland annat briljant.

Föreställningen hade urpremiär 2017, i samband med 700-årsjubileet av Nyköpings gästabud. Till årets upplaga hade föreställningen finslipats, berättar han.

– Hela ensemblen kände verkligen att föreställningen "satt" i år. Vi själva var nöjda, publiken var nöjd och vi fick fina recensioner. Det har varit riktigt, riktigt roligt.

Den sista föreställningen, som spelades på sent på lördagskvällen för drygt en vecka sedan, beskriver Jerk Westin själv som magisk.

– Vi brukar lägga den sista föreställningen för året sent på kvällen, för att spela i mörker. I år hade vår scenograf lyst upp slottet på ett helt fantastiskt sätt. Det var trollbindande verkligen.

Vem som får ansvaret för gästabudsspelen nästa år, är fortfarande okänt. Inför årets sommar fick Teater Sörmland nämligen bara ett ett-årskontrakt.

– Men om jag får bestämma kör vi nästa sommar också. Vi har en fantastiskt bra föreställning och en riktigt bra ensemble, säger Jerk Westin.