När Saša (Sasha) Tkalčević kom till Sverige trivdes han och familjen först inte så bra i Helsingborg. Nu, två år senare, älskar han livet, måleriet och tatueringsstudion i Stockholm. Det är mycket tack vare Helene Neuss, tolken som blev en nära vän, och alla andra hjälpsamma svenskar familjen mött på vägen.

– Många pratar om att Sverige är grått, och att folk är stängda här. Jag delar inte den uppfattningen. Alla jag mött har varit vänliga, och tar sig alltid tid att hjälpa till. Det försöker jag också förmedla i min konst, säger Saša.

I Kroatien är han känd som vinnaren av Big Brother, efter dokusåpans första säsong i landet 2003. Fortfarande skriver tidningarna skvallerartiklar när det händer något i hans liv. I Sverige är det annorlunda, men Saša Tkalčević minns Big Brother-tiden med värme.

Artikelbild

Serien med porträtt på popidoler är ett pågående projekt som förhoppningsvis ska bli en egen utställning så småningom.

– Ingen visste vad det var då. Jag såg det som ett äventyr och var mig själv, det var nog därför jag vann.

Saša Tkalčević och hans fru hade två barn var när de träffades, och har nu fått två tillsammans. Den yngste, Oskar, är född på Södersjukhuset i Stockholm.

Förutom chansen att kunna försörja sig som konstnär var barnen också en av anledningarna till att familjen flyttade till Sverige.

– I Kroatien styr politikerna landet mot kaos. Vi vill att våra barn ska växa upp i ett demokratiskt samhälle.

Familjen spenderar mycket tid på vägarna, och har kört runt en hel del i Sörmland den senaste tiden. Tanken är att hitta en tomt i Gnestatrakten, och bygga ett eget hus.

– Det är jättefint här, jag gillar det verkligen. Visst gillar man storstäder också, men mitt hjärta finns på landsbygden, säger Saša Tkalčević.

Det var också genom tomtletandet som han kom i kontakt med Lotta Bylund och Pelle Svensson, som driver fiket Pelle och Lottas på Västra storgatan. Den kommande månaden kommer Saša Tkalčevićs verk hänga på kaféets väggar.

– Jag gillar den kreativa stämningen här. Det du stoppar i munnen när du fikar har någon också skapat med händerna, precis som tavlorna.

Den kroatiske tatueraren spelade själv fotboll när han var yngre, och landets framgångar i fotbolls-VM i Ryssland, som resulterade i en silvermedalj, har givetvis inte gått obemärkt förbi.

– Det var såklart jätteroligt. Jag hejade på både Sverige och Kroatien, det var tur att de inte möttes!