Klockan var 19.15 på lördagskvällen när larmet kom via SOS. En privatperson larmade om att en man och kvinna hade hittats döda i en lägenhet i Malmköping.

Polis, ambulans och räddningstjänst kallades till adressen och man kunde på platsen konstatera att de bägge personerna var avlidna. Enligt uppgift ska personer från räddningstjänsten i Malmköping ha varit de första som kom till platsen efter att ett sjukvårdslarm om hjärtstopp inkommit.

Fredrik Kliman, presstalesperson hos polisen berättar att mannen och kvinnan som alltså båda är i 60-årsåldern var bekanta med varandra och att de hade varit bekanta en längre tid. Det var en annan bekant som kom till bostaden som gjorde den hemska upptäckten, trodde att det kunde röra sig om sjukdom och slog larm. När räddningstjänst, ambulans och polis kommit till bostaden kunde man konstatera att det fanns två livlösa kroppar där.

Fanns det inget man kunde göra?

‒Nej. De var döda. Det var bortom allt hopp, säger Fredrik Kliman.

Ingen vet just nu vad som har hänt och varför mannen och kvinnan har avlidit.

Förundersökningssekretess råder och polisen är försiktig med att uttala sig för att inte påverka utredningen. Därför vill Fredrik Kliman till exempel inte berätta om mannen och kvinnan hade några skador som gör att man kan misstänka brott. Det får den kommande obduktionen visa, säger han.

‒Kropparna har lämnat bostaden och ska obduceras av rättläkare i början av den här veckan, berättar han.

Han berättar också att en första inledande teknisk undersökning har gjorts i bostaden. Om det är så att man har funnit föremål där eller annat som kan vara av intresse för utredningen, har de tagits i beslag och ska analyseras.

Under söndagen arbetar polisen intensivt med dörrknackning i området. Syftet är att försöka ta reda på om grannar eller andra kan ha hört eller sett något som kan vara inressant för utredningen.

Hur många poliser är det som arbetar med utredningen just nu?

‒Jag vet inte exakt. Men det är en grupp som genomför dörrknackningen just nu, säger Fredrik Kliman.

Han vill också förklara att det var hänsyn till de anhöriga som gjorde att det tog en viss tid innan polisen offentliggjorde händelsen och gick ut med ett pressmeddelande. De avlidna upptäcktes på lördagskvällen och den offentliga informationen gick inte ut förrän vid lunchtid på söndagen. Men det var först på söndagsförmiddagen som polisen hade nått alla anhöriga och informerat dem om dödsfallen och brottmisstankarna. Offentliggör man en sådan här händelse innan anhöriga har underrättats kan det få hemska konsekvenser, säger Fredrik Kliman.

‒Det vi kan riskera då är att nära och kära kan läsa i media eller på sociala medier om det. Vi vill inte ha någon diskussion om att vi har mörkat något. Det handlar bara om hänsyn till anhöriga, poängterar Fredrik Kliman.

Har ni fått tag i alla anhöriga nu och underrättat dem?

‒Ja. Poliser har varit på flera olika håll i landet och lämnat dödsbud. De anhöriga är spridda över landet.

En oerhört sorglig uppgift...

‒Ja det är en tuff uppgift. Men vi är tränade för den, säger Fredrik Kliman.

Ni har gått med uppgifter om att ni inte utesluter brott, det kan handla om mord, ytterligare kommentarer?

‒Ja. Jag kan säga att det inte finns någon anledning för allmänheten att känna oro.

Finns det några misstänkta?

‒Nej. Vi har inga misstänkta nu.