– Jag kommer nu vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människorna som vi ser runt om i världen.
Vi känner igen formuleringen. Orden kommer från Moderaternas före detta partiledare Fredrik Reinfeldt, och yttrades i samband med förra årets valrörelse.
– Den där formuleringen är väl något som kommer att förfölja honom i hela hans liv. Vad menade han med det? Det är det som vi ska fundera över här ikväll, inledde Kjell Wiklund, ordförande i Träffpunkt Tystberga, som arrangerade tisdagens samtalskväll.
Totalt var det ett 20-tal besökare som samlades i lokalen.
På plats fanns även fyra inbjudna gäster – Marie Agobian, som arbetar med att integrera nyanlända elever på Nyköpings högstadium, Lucie Riad, som jobbar med integrationsfrågor på länsstyrelsen, samt gymnasieeleverna Hannes Rudsäter och Liman Salihi, som båda intresserar sig för samhälls- och integrationsfrågor.
Den sistnämnde gjorde ett märkbart bestående intryck hos ortsborna, med sin berättelse om hur han som rom trakasserats i Kosovo och Serbien, och hur det i sin tur ledde till en svår och byråkratiskt kantad resa mot det svenska medborgskapet.
Upplevelserna av Tystberga skilde sig stundtals åt markant bland besökarna. Marie Agobian berättade om en familj i Tystberga, med utländsk bakgrund, som hon varit i kontakt med för tio år sedan.
– De vågade inte gå ut eftersom de inte kände sig välkomna i Tystberga. Det slutade med att jag hjälpte dem att flytta härifrån, berättar Marie.
– Jag är raka motsatsen mot den historien, säger en man bland besökarna, som berättar att han blev väl mottagen av Tystberga när han som serb flyttade till orten för tio år sedan.
– Ja, så olika kan det vara, flikar Kjell Wiklund in.
Efter att gästtalarna presenterat sig delades besökarna in i tre grupper, där diskussionerna fortsatte. Vid ett av borden diskuterade man upplevelsen av Tystberga som nyinflyttad ortsbo.
– Det var så trevligt när vi flyttade hit. Alla sa "hej". Vart man än gick så hejade alla, stora som små, säger Anne Larsson, som bott i Tystberga sedan ett år tillbaka.
– Men det måste jag säga, de som har bott här väldigt länge är det svårare att få kontakt med, lägger hon till.