– Det låter ju så vackert, jag tycker att klangen är förtrollande. Jag sprang på ett gäng keltiska harpor som såldes begagnat, säger Eva Annfält, lärare på kulturskolan i Katrineholm.

Det är fem elever som tar lektioner i att lära sig spela harpa och kulturskolan i Katrineholm är unika i länet med att erbjuda kurser i instrumentet. Däremot går det att ta kurser i harpa i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala. Under tiden tar även Annfält lektioner för att hela tiden ligga steget före ungdomarna som hon undervisar.

– Det är jättekul att ungdomarna verkar intresserade. Det finns ingen direkt folklig relation till instrumentet, det kanske är därför det är ovanligt på andra håll, säger hon.

En av hennes elever är Mohammed. Han började med att spela piano hos Eva Annfält och när han fick höra att det även fanns kurser i harpa började han även gå på de lektionerna. Han har spelat harpa i ungefär två månader och hoppas på att kunna ägna sig åt musiken på heltid när han blir äldre.

– Ja, jag har en tanke att jag skulle vilja bli som Beethoven, säger han.

I Eskilstuna har man inte haft möjlighet att dra igång kurser i harpa. Musikskolans rektor, Birgitta Gillberg, menar att detta beror på att det är svårt att hitta lärare i instrumentet.

– Vi har däremot satsat på oboe-kurser. Det är ungefär 25 elever som tar den kursen just nu, säger hon.

På musikskolan i Nyköping är stråk- och blåsinstrument mäkta populära bland barn. De så kallade stråk- och brassverkstäderna för barn mellan sex och nio år är det för tillfället kö till.

– Det är instrument som det ofta är svårt att få elever till i de lite äldre åldrarna. Men nu när verkstäderna är så poppis fortsätter ofta barnen med instrumentet när de blir lite äldre, säger Lena Emmerstrand, administratör på musikskolan i Nyköping.