Nyfikna och lite försiktigt trevande, tassar fyra manvargsungar omkring på skarsnön i ett hägn på Parken Zoo i Eskilstuna.

Ungarna föddes i november förra året och har sedan en tid börjat utforska området utanför lyan.

De vuxna manvargarna hjälper till att uppfostra ungarna efter bästa förmåga. Manvargen kommer från Sydamerika och lever i högt gräs på Pampas, där den jagar smågnagare. Därav de långa benen.

Manvargen är nära hotad vilket betyder att de är med på EEP - European Endangered Species Programme som bevarar hotade arter.

Manvargen ingår därför i ett genetiskt bevarandeprojekt. Man kan beskriva arten som en blandning av räv och varg men de hör till ett eget släkte och trots att den äter kött så väljer den gärna grönsaker och frukt men päron är favoriten. Att det var fyra honor som föddes i Parken Zoo, var lite extra kul enligt veterinär och djurparkschef Anita Burkevica.

– Det finns fler hanar på djurparker runt om i Europa och när jag först skulle könsbestämma valparna trodde jag knappt att det var sant, säger Anita Burkevica.

Om några veckor är det dags för en av de vuxna honorna att flytta till Ukraina för att para sig med en annan avelshane där. Men för ungarna väntar bara lata och busiga dagar i snön.