Så lappar du dina skor själv. Så får du tvålen att räcka längre. Mensskydd av vitmossa. Här delas det ut gratis mat. Det är rubriker och annonstexter man inte ser särskilt ofta, om ens alls. Men sanningen är, att för den som är riktigt fattig, saknar glöggtester och listor över julklappar under tusenlappen helt relevans, och bidrar snarast bara till ökat utanförskap.

Vad är egentligen fattigdom? Många hyfsat välavlönade kan säga ”vi är helt panka, vi har inte råd att åka utomlands i år” och ”det är mycket månad kvar i slutet av lönen”. Tidigare finansministern Ann Wibble tyckte att alla skulle ha en årslön på banken. Men när man är så fattig att man inte har råd att byta ut trasiga glödlampor hemma, eller julljusstakarna gapar tomma i brist på ljus? När man stjäl toalettpapper på restauranger och en bussresa till sjukhuset knäcker ekonomin, för att inte tala om straffavgifter för sent inbetalda räkningar - som kanske är sent inbetalda för att försörjningsstödet dröjt? Och får man in en slant - kanske efter att ha sålt något eller kunnat jobba extra - dras den slanten på nästa månads försörjningsstöd.

Många utgår lätt från att alla som går på försörjningsstöd är slarviga och inte förstår att de måste prioritera hyra och räkningar. Programmet Lyxfällan har snarast spätt på den bilden. Men den som är långtidssjukskriven, långtidsarbetslös, inte kan språket eller har psykiska problem, är inte per automatik en slarver. Vi kan alla bli fattiga.

Medborgarlön är ett kontroversiellt förslag, men en modell som just nu testas i Finland. Där får 2 000 arbetslösa personer 5 300 kronor i månaden, skattefritt, utan motprestation. Jobbar de och tjänar pengar får de ändå behålla medborgarlönen. En fördel är förstås att hela den troligen rätt kostsamma apparaten runt försörjningsstöd kan slopas och de arbetslösa finländarna vet att de får pengar nästa månad, och nästa, och kan känna sig tryggare. Kritiker menar att medborgarlön uppmuntrar till passivitet och att den sorterar bort vissa individer, som enligt kritikerna aldrig behöver uppmuntras in på arbetsmarknaden igen.

Oavsett vad som är det yttersta skyddsnätet i samhället, ska ingen behöva vara utfattig på riktigt månad efter månad, år efter år. Och har man vitmossa som mensskydd ska det vara ett eget beslut, inte för att man inte har råd med något annat.