Planerna för Ostlänken fortskrider långsamt. Vid årsskiftet påbörjades projekteringen och för en vecka sedan påbörjades fältarbetet utanför Vagnhärad.
– Det är många tillstånd som ska till och en del ska prövas i domstol. Det vi ser nu är resultatet av en lång förberedelsetid, säger Björn- Emil Jonsson specialist på arbetsmiljö och riskhantering på Trafikverket.
Det som syns av bergen kartlades i höstas. Nu tar man reda på hur mycket jord som ligger ovanpå berget och hur sammansättningen av jorden är. Även trycket på grundvattnet mäts. Informationen är viktig för att veta hur arbetet med järnvägen ska göras.
Vårsolen ler sitt vänligaste leende över oss där vi går över äng och åker mellan Stortorp och Spårtorp vid Norasjön. Två team av fältgeotekniker jobbar för högtryck med varsin borrvagn med att beta av alla de markerade borrhålen. Leran fäster snabbt och ger en tung klump på skorna. Och under markytan ser jorden lika rik ut. Mellan nio och 20 meter lera har uppmätts. Därunder finns siltjord och blockig morän ovanpå berget. Innan borrningen har man använt sig av geofysiska metoder med radar som fungerar ungefär som ett ekolod, för att få en uppfattning om typen av jord. När borrningen är klar stäms resultaten av mot varandra.
– Sammansättningen på jorden skiljer sig stort, så det går inte att ta med sig exakt information från olika borrpunkter, säger Lennart Kattel, byggarbetsmiljösamordnare för konsultföretagen ÅF och Tyréns som samarbetar med Trafikverket på delen Södertälje/ Trosa.
Provborrningen kommer att pågå i tre veckor till. Men just här är tiden knapp. Det område vi befinner oss i tillhör naturskyddsområdet Tullgarns södra, ett natura 2000 område och tillståndet att borra här räcker bara fram till april. Men att borrningen nu är i gång, betyder inte att Ostlänkens dragning är exakt fastställd.
– När folk ser borrvagnarna ute så tror de ju att den ska gå här, men det är inte bestämt än, poängterar Kenneth Andersson, fältsamordnare för ÅF/ Tyréns.
Det är mycket att ta hänsyn till i dragningen av sträckan. Eftersom Ostlänken är en höghastighetsjärnväg är det även viktigt med så få och mjuka kurvor som möjligt. Därför är korridoren fortfarande väldigt bred på sina ställen. När planerna först började ta form för Ostlänken hördes många upprörda röster från markägare.
– Nu känns som de flesta börjat gilla läget. Men det är klart, alla kan inte bli nöjda. Vi vill ha en kommunikation med markägarna och alla har varit trevliga, säger Kenneth Andersson.