På Trosa kommuns hemsida finns kartbilder över vald korridor för Ostlänken. Bostadsområdet Fänsåker ligger mitt i korridoren, men på en förstorad bild syns en streckad markering som precis rör kanten av området. Markeringen är det förslag på en minskning av korridoren som Trafikverket gjorde i beredningsremissen 2014. Men det är regeringen som prövar om dragningen av Ostlänken är tillåtlig enligt Miljöbalken och förslaget om den minskade korridoren är ännu inte godkänt. Tills dess gäller den bredare korridoren från 2010.
– Ansökan om tillåtlighet har blivit försenad tre gånger. Först skulle det ske vid årsskiftet till 2015, sedan våren 2015 och sedan under hösten. Jag skulle sova lugnare om beslutet var taget, men förslaget är så officiellt som det kan bli utan att vara antaget, säger Hans-Erik Eriksson, koordinator för Ostlänken på Trosa kommun.
Enligt Ali Sadeghi, projektchef för Ostlänken på Trafikverket, så dröjer tillåtlighetsansökan eftersom det behövs en tredje beredningsremiss som hanterar riksintressen och kulturmiljö. Förslaget ska ut på remiss till länsstyrelserna, Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket och Sveriges Geologiska undersökning, SGU om två veckor.
– Jag kan inte ge något exakt svar på när tillåtlighetsansökan kan vara klar att lämnas in, det beror på svaren. Men ambitionen är att det ska ske innan årsskiftet, säger Ali Sadeghi.
Under tiden har arbetet påbörjats med järnvägsplanen, vilken är nästa steg i planerandet efter att utredningen är klar.
Hur kan järnvägsplanen påbörjas utan att ni vet om minskningen går igenom?
– Praktiskt kan man göra det. Vi jobbar med parallella processer och utgår från att vi får nödvändiga tillstånd. Nu har vi påbörjat planarbetet men vi kan inte fastställa något utan att det är godkänt.
Vad händer om regeringen säger nej till den minskade korridoren?
– Vi har haft en dialog med kommunen, länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet och ambitionen är att smalna av korridoren. Om vi mot förmodan inte får tillåtlighet så kan det hända att det blir tvära kast, säger Ali Sadeghi.
Tills vidare är det alltså korridor röd som gäller. Den passerar Vagnhärad mellan tätorten och E4:an och är cirka en och en halv kilometer bred. Den markerade minskningen av området är cirka 300 meter brett och innebär att Fänsåker då hamnar i nedre kanten på korridoren.
– Korridoren smiter fortfarande ganska nära men när man bygger ny järnväg i dag får det bullra mycket mindre, så kommer man nära bebyggelse måste det läggas mer krut på bullerdämpning, säger Hans-Erik Eriksson.