Polis och räddningstjänst begav sig omedelbart till platsen. Från räddningstjänsten närvarade tolv personer och en ambulanshelikopter flögs in från Uppsala.
Räddningstjänsten berättar att det var ett sällskap på fyra fritidsdykare som dök tillsammans i kalkbrottet.
– De hade varit nere i en tunnel och när de var på väg därifrån tappade de bort en av dykarna, säger Torbjörn Erström, insatsledare på räddningstjänsten.
Sällskapet var då nere på närmare 18 meters djup där ingången till grottan finns. När de upptäckte att mannen saknades vände de först om för att ta sig tillbaka in i grottan igen, men avbröt sökningen eftersom de hade ungefär fem centimeters sikt. Istället tog de sig upp och slog larm.
Samtidigt nere i kalkbrottet hade mannens lampa slocknat men han lyckades ändå få tag på säkerhetslinan.
I ena änden av tunneln finns en luftficka vilken mannen till slut kunde ta sig upp till.
– Han fick krampkänningar och hade svårt att hålla i linan men lugnade ner sig i luftfickan och fick igång kroppen, säger Torbjörn Erström.
När han hade samlat sig började han sedan simma ner i tunneln igen, och fick på vägen upp sällskap av räddningsdykarna som kunde hjälpa honom vidare upp till ytan. Då hade mannen varit nere i kalkbrottet i över en timme.
Mannen ska ha klarat sig helt utan fysiska skador och behövde inte åka med ambulansen till sjukhus..
– Han var helt ok, säger Torbjörn Erström.
Ingågen till tunneln som mannen vistades i ligger på 18 meters djup och är ungefär två meter hög och lika många meter bred. Inuti är vissa passager smalare respektive bredare än andra; tunneln skiftar form, berättar Erström. Han har dock svårt att berätta mer än så.
– Vi var inte så långt in i tunneln. Dessutom såg vi ungefär fem centimeter framför oss, så vi fick känna oss fram. Det jag säger nu är främst baserat på vad andra som varit där tidigare har sagt.