Enligt Folkhälsoenkäten röks mest cannabis i länet i Trosa kommun.
– Cannabis är absolut störst här. Spice är ungdomarna lite rädda för, vi får hoppas att det håller i sig, säger Anne Marie Wallin, ungdomsbehandlare i Trosa.
Hon var en av arrangörerna för föräldracafét på Ungdomens hus i går kväll när Margareth Nilsson, droginformatör på Tullverket, kom för att föreläsa.
– Föräldrar har stor inverkan fast de inte tror det. Man kan få en ungdom drogfri bara genom att arbeta med föräldrarna, säger Anne Marie Wallin.
Och Margareth Nilsson är inne på samma spår.
– Föräldrar ska vara föräldrar och sätta gränser. Kompisar har ungdomarna tillräckligt av.
Idag är det många fler unga som testar cannabis. Och inställningen till droger har absolut blivit liberalare, menar båda.
– Vuxnas inställning har jättestor betydelse. Undersökningar visar stor skillnad mellan barn till föräldrar med en tillåtande inställning både när det gäller rökning och alkohol. Och tobak och alkohol är många gånger inkörsporten, många provar narkotika när de druckit alkohol, säger Margareth Nilsson.
– En del föräldrar kanske tycker att röka lite gräs är väl inte så farligt. Men marijuana på hippietiden var inte alls lika starkt, i dag är det lika starkt som hasch. Det är viktigt att ungdomar förstår att det är en stark drog. En del tror att det är en grönsak som växer fritt, säger Anne Marie Wallin.
Det finns ungdomar som använder argumentet att cannabis är mindre skadligt än alkohol.
– Varför jämföra pest och kolera? Man ska inte jämföra två droger med varandra, ingen drog är bra. Men skadeverkningarna av cannabis blir större ju tidigare man börjar och vissa skador blir pemanenta, säger Margareth Nilsson.
Värsta skadan med cannabis för den unga hjärnan är att den mentala utvecklingen stannar upp och det är framförallt det logiska tänkandet och djupminnet som påverkas.
– Framförallt är det känslokopplingarna till minnen som inte fungerar. Överhuvudtaget blir man trög och får svårare att tänka.
Margareth Nilsson vill ge vuxna verktyg att känna igen droger och uppmärksamma dem på varningssignaler hos ungdomarna. Ett annorlunda beteende, nya vänner som man inte pratar om.
– Många signaler kan vara vanliga tonårstecken som att man är slö, ofokuserad och sover länge. Men man får gå på magkänslan, föräldrar är ändå de som förhoppningsvis känner sitt barn bäst.