Det sprattlar vilt i den röda plasthinken när Rickard Gustafsson, projektansvarig biolog från Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, stoppar ner handen och fångar en av havsöringarna för mätning. I hinken i rör sig även ett antal abborrar, några av imponerande storlek. Kollegan Nils Ljunggren för in längd och antal per art i blocket. De odlade öringarna särskiljs från de vildfödda. Det går lätt då fettfenan klipps bort på de odlade.
– Än så länge har vi fångat flest vildfödda öringar. Det vi vill är att få vilda öringar som resultat av lek i ån, så vi slipper släppa ut odlade, säger Nils Ljunggren.
Och efter det första provfisket ser det lovande ut. Ett år efter att 200 ton sten placerats ut på en sträcka av drygt 200 meter i nedre delen av parken utmed järnvägen i Vagnhärad, fångas dubbelt så många öringar på sträckan. De små öringarna i hinken är resultatet av förra höstens lek, som alltså skedde i de nyanlagda lekplatserna. Både små och stora stenar har lagts ut, eftersom varje öring behöver en egen sten som revir och skydd.
– Det var väldigt lite fisk på den här sträckan innan vi lade ner stenarna. Här nere var det extra dåligt eftersom det är lite träd som skuggar, berättar Rickard Gustafsson.
Öppen vy mot det porlande vattnet är alltså bara något som människor föredrar. Men nu har Trosa kommun beslutat att låta de små alar som växer efter strandkanten växa upp. Trädens rotsystem minskar rasrisken och är en förutsättning för livet i ån.
– Löv och pinnar som trillar ner i ån från träden driver hela ekosystemet. Det ger mikroorganismer och insekter som blir föda till fiskarna. Det naturliga är att massor av träd växer utmed åarna, säger Nils Ljunggren.
– Det är ett generellt problem att man dikat och rensat ut åarna, här var det extremt påverkat. Nu jobbar vi på att lägga tillbaka stenar som tagits bort de senaste hundra åren, säger Rickard Gustafsson.
Målet är alltså att få en naturlig reproduktion av havsöring i Trosaån. Fortfarande är dock sträckan som anpassats för liten att det ska kunna bli ett helt vilt bestånd av öring i Trosaån, så även de närmaste åren behöver odlad öring sättas ut.
– Men det finns planer på att öppna upp de hinder som finns i Trosaån. På sikt när det blir fri vandringsväg skulle fler arter kunna simma upp från havet och leka i Trosaån. Det skulle ge mycket mer fisk och flera arter, både i ån och utmed kusten, säger Nils Ljunggren.