– Ibland är jag hemma klockan elva på kvällen och någon gång har det blivit halv tre på natten. Folk frågade hur jag skulle hinna med det här och jag svarade att det får visa sig. Jag kunde inte säga nej till den här chansen, säger Malin Karlsson som sedan ett par månader kombinerar arbetet på Ica Trossen med det nya företaget Vagnhärads finbageri.
Det var strax innan årsskiftet hon hade kontakt med Monica Lithman som äger restaurang Utsikten i Vagnhärad.
– Hon berättade att deras bagerilokaler stod tomma och tyckte det var roligt om jag ville använda dem. De köper från mig som från vilken grossist som helst.
Förutom fika till Utsiktens servering producerar Malin Karlsson personliga tårtor.
Hon bakade sin första tårta 2014 när dottern skulle döpas och fick mersmak. Därefter bakade hon alla tårtor till barnen själv och senare även till syskon och syskonbarn.
–Jag tyckte att tårtor var jättekul. Jag är helt självlärd via Youtube och följer inspirationskonton på Instagram.
När fler förfrågningar kom från utomstående var det dags att satsa mer seriöst på hobbyn.
– Det tog ofta halva nätterna samtidigt som köket blev en enda röra, sedan ska man serva barnen med middag mitt i allt.
En tårta tar mellan sex och tio timmar och kostar 90-120 kronor biten. Priset påverkas även av dekorationerna.
– Små blommar som ska färgas och formas tar mer tid. Den dyraste tårtan jag bakat kostade 2225 kronor. Det är ändå dålig timpenning men jag bryr mig inte så länge de är uppskattade.
Ännu är verksamheten en hobby men med två till fyra beställningar i veckan står det klart att det finns en efterfrågan. Sedan 2018 är Malin Karlsson diagnostiserad som glutenintolerant och hon bakar därför mest med glutenfria ingredienser.
– Jag försöker även hålla tårtorna så laktosfria som möjligt och undviker rena mjölkprodukter så som mjölk, grädde, smör och färskost.
Eftersom många mjölmixer innehåller skummjölkspulver går det inte att utesluta helt och bakverken är inte stämplade som glutenfria.
– Bageriets maskiner har tidigare använts till att producera produkter med gluten. Det finns även produkter i bageriet som innehåller gluten, är främst strössel och smågodis som jag använder som dekoration till beställningar som inte behöver vara glutenfria.