– För mig som driver ett litet enmansföretag från snickarboden är det jättestort. ”Dry gin” är den svåraste kategorin och silvermedaljen betyder att branschens experter håller min gin för lika god som exempelvis produkter från Stockholms bränneri, säger Toby Cattrall.
Under hösten lanserades ”Artisan Trosa Gin” som numera kan beställas från Systembolaget. Men det numera prisbelönta gindestilleriet, Spirits of Trosa, ligger fortfarande i snickarboden hemma i torpet utanför Vagnhärad.
– När vi kom in på Systembolaget var mitt första mål att sälja tusen flaskor på ett år. Men efter ett par månader tog försäljningen fart och vi nådde faktiskt det strax innan midsommar, säger Toby som har nästa leverans inbokad under fredagen.
Merparten av försäljningen kommer från Trosa, Gnesta och Södertälje där produkten kan plockas direkt från butikshyllorna.
– I Gnesta går det fortfarande lite trögt men i Södertälje har vi även fått draghjälp av lokala influencers som gillar märket.
Sedan Toby startade har flera nordiska destillerier ploppat upp och i helgen representerade han sitt företag på Sveriges första ginfestival, där han vann en silvermedalj i kategorin ”dry gin”.
– När jag kom dit visste jag inte vad jag skulle förvänta mig. Jag insåg att jag kan vara Sveriges yngsta destillatör. De verkar som de i branschen har sadlat om från andra karriärer. Men det var jätteroligt.
För Toby som växte upp England har yrkesvalet alltid legat nära till hands.
– Jag växte upp i staden Plymouth som är berömd för ”Plymouth Gin”. Senare har jag jobbat på gindestillerier i Nya Zeeland och Systembolaget i Sverige.
Tävlingsjuryn beskriver Tobys gin som: "Ett destillat av hög kvalitet och en genomtänkt smakupplevelse på alla vis.”
– Det betyder att Toby är riktigt vass på att göra gin och man kan vara stolt över att ha honom i närområdet om man bor i Trosa, säger festivalarrangören Veronica Lindroos som berättar att utmärkelsen ska betraktas som ett kvitto på hantverksdryckens kvalitét.
I framtiden planerar Toby att lansera en fatlagrad gin och en variant med enbart ingredienser från Trosas skärgård.
– Medan bryggning handlar mycket om biologi är destillering mest fysik. Resultatet är mer förutsägbart och det går att hitta orsaken bakom varje smak. Jag är ganska tekniskt lagd och uppskattar verkligen det arbetet.