Väntrummets samtliga 20 sittplatser på akutmottagningen är upptagna. Personer står till och med och väntar på sin tur, patienter och anhöriga. En del grimaserar, sannolikt av smärta, någon annan har glasartad blick.
En ambulans kommer samtidigt in i slussen (kan beskrivas som ett garage där ambulansen kan parkera) till akutmottagningen. En ambulanssjuksköterska öppnar bakdörren och på båren ligger en patient. Ambulanssjuksköterskan går i rask takt för att hämta syrgasutrustning.
Ytterligare en ambulans anländer till slussen. Patienter ligger i korridorerna, undersökningsrummet är fulla.
På några timmar anländer 25 patienter, plus oroliga anhöriga.
– En ganska vanlig måndag eftermiddag, säger Rosie Lundvall, som också är skyddsombud på akutmottagningen.
Hon har arbetat på akutmottagningen sedan 2007 och hon har noterat hur vårdtrycket ökat för varje år.
Sommaren har varit arbetsam. "Min värsta på 35 år", som en anställd uttryckte sig i Vårdförbundets årliga sommarenkät. En del anser att patientsäkerheten hotas på grund av för lite personal och alla överbeläggningar.
– Det är alarmerande, säger Ulla Jordán, Vårdförbundets ordförande i Södermanland.
– Överbeläggningarna har varit många, det har varit vårdtungt och personalen är trött, säger Rosie Lundvall.
Många turister från utlandet och sommarboende gör dessutom att patienttrycket ökar sommarhalvåret. Och när vårdcentralerna stänger på kvällarna finns ingen primärvårdsjour och då söker sig patienter, som egentligen borde tillhöra vårdcentralerna, till akutmottagningen.
När dessutom antalet vårdplatser, sängar, på Nyköpings lasarett är färre än på 20 år betyder det att lasarettet har minskat sina resurser för eftervård och då tvingas akutmottagningens personal ringa efter vårdplatser på andra sjukhus.
Så det är här på akutmottagningen patienterna och personalen i allra högsta grad får uppleva konsekvenserna av vårdplatsbristen.
Rosie Lundvall vädjar till politikerna att se över vårdplatssituationen och att anställa fler vårdpersonal.
– Fler sjuksköterskor betyder fler vårdplatser, det är en ekvation som de flesta begriper, säger hon.
Landstinget har anställt fler. I dag (läs mars 2014) hade landstinget 200 fler anställda än 2010. Men ändå har man färre vårdplatser!
Landstingets chefer på olika nivåer och politiker försöker hitta lösningar. Hyrpersonal och patienter som erbjuds vård på annat håll heter den kortsiktiga lösningen.
Högre löner och bättre arbetsscheman, efterlyser Vårdförbundet.