Fredagens spelning med Lystam & Bang avslutar konsertsommaren på Fåfängan.

– Sommaren har varit bra, bortsett från att trädgården torkat bort. Känslan jämfört med förra året är att det varit fler besökare på evenemangen jämfört med tidigare år, säger Marie Anstadius, kassör i den ideella kulturföreningen Fåfängan som driver verksamheten.

Flera av konserterna har varit utsålda.

– När Christian Kjellvander spelade kom närmare 215 personer, vilket verkligen är fullt till sista plats, säger Anstadius som konstaterar att det är publikrekord.

Några evenemang har gått sämre.

– Festival Mångskapet gick back ekonomiskt, men blev ändå väldigt uppskattat både av publiken och av artisterna. Vi är glada att folk vill arrangera kulturevent här hos oss och hoppas på ännu fler initiativ till nästa sommar, säger Marie Anstadius.

Värre är antalet inbrott.

– Vi har haft extremt många inbrott hela sommaren. Rutor har krossats, glassfrysen förstörts, mat och inredning har stulits. Senast i helgen bröts förråden upp och tjuvar stal rödfärg som sedan har skvätts ut över marken och bodarna.

Inbrotten är polisanmälda.

– Nu ska vi diskutera larm med kommunen och bättre belysning. Vi förvarar inte någonting där vintertid, men det är så synd att byggnaderna vandaliseras, säger Anstadius.

Föreningen hoppas under hösten även få kommunen intresserad av att använda Fåfängan i fler verksamheter.

– Fåfängan är en fantastisk oas mitt i Nyköping och trädgården borde till exempel kunna fungera som rehabprojekt. Drömmen framöver vore också att kunna hålla öppet även vintertid, säger Anstadius som också hoppas på fler medlemmar.

– Alla är välkomna att engagera sig och alla galna idéer är välkomna. Vi behöver folk som vet allt från hur man flyttar en flaggstång till hur man sköter ett torp!