Sjukhusköket firar en miljon portioner

I köket på Nyköpings lasarett var det en stor dag på onsdagen, när man förpackade sin miljonte så kallade fleximat-måltid.

SN:s reporter testar sjukhusmaten

Foto: Jens Alvin

Vård2025-07-07 01:00

Sedan tre år tillbaka har patienterna på sjukhusen i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna kunnat välja vad de vill ha för mat, och när de vill äta den. Konceptet kallas "Fleximat", och har gjort succé sedan införandet.

Isaac Kristoffersson och Markus Thelin förbereder pannbiffen, som sedan skickas ut över hela Region Sörmland.
Isaac Kristoffersson och Markus Thelin förbereder pannbiffen, som sedan skickas ut över hela Region Sörmland.
Region Sörmlands patientmat rankas som näst bäst i landet.
Region Sörmlands patientmat rankas som näst bäst i landet.

Regionens sjukhusmat rankas som näst bäst i landet, och flera regioner har kommit på studiebesök till köket på Nyköpings lasarett. En patient uttryckte att "maten var värt benbrottet" som gjorde att han hamnade på sjukhuset.

En annan fick tillbaka såväl matlust som livsglädje av maten under sin sjukhusvistelse.

– Sen var det var en kvinna som var inlagd här som ringde hit när hon hade blivit utskriven. Hon frågade om det gick att köpa hem maten härifrån. Sådant blir man glad av att höra, säger Isaac Kristoffersson som jobbar i packrummet där maten förpackas innan den skickas ut.

Isaac Kristoffersson och Markus Thelin.
Isaac Kristoffersson och Markus Thelin.
En miljon portioner har förpackats här, sedan Fleximat-systemet infördes.
En miljon portioner har förpackats här, sedan Fleximat-systemet infördes.

När SN kom på besök var pannbiff och lasagne valmöjligheterna för dagen, och en av de många pannbifftallrikarna som förpackades på onsdagsförmiddagen var den miljonte i räkningen sedan man började med fleximat.

– Jag har varit med sedan vi började med det här, så det känns lite häftigt att vi är uppe i en miljon nu, säger Markus Thelin som också jobbar i packrummet.

SN fick prova sjukhusets paradrätter vid besöket. Trerättersmenyn bestod av skagenröra med hemgjort fröknäcke, kolja med vitvinssås och potatismos, och till efterrätt serverades en mangocheesecake.           

SN:s reporter fick testa en trerättersmeny.
SN:s reporter fick testa en trerättersmeny.
SN:s reporter fick testa en trerättersmeny.
SN:s reporter fick testa en trerättersmeny.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!