Vargen som för drygt en vecka sedan rörde sig i tättbebyggt område utanför Tierp i Uppland kommer från Gnesta. Det enligt den DNA-analys som genomförts på Statens veterinärmedicinska anstalt efter avlivningen.

– Jag har fått information om att individen ska komma från det som kallas för Sjundareviret, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

På filmklippet som figurerat på Facebook ser man hur vargen fäller ett rådjur på baksidan av ett radhus.

– Både länsstyrelsen och polisen fick larm om varg inne i tätbebyggt område. Vi skickade dit så kallade naturbevakare som jobbade med att försöka skrämma bort vargen ur samhället och även hålla nyfikna människor på avstånd. Det spelar ingen roll om det är en älg eller en varg, man ska inte stressa vilda djur, säger Sebastian Olofsson.

Vargen är en vuxen hane och är enligt DNA-analysen en av valparna från kullen som föddes i Sjundareviret 2017. Hanen ska ha observerats första gången i december 2017. Observationer i form av DNA och spillning har sedan dess gjorts kontinuerligt i både Södermanlands och Stockholms län. I början av december 2018 gjordes den första observationen i närheten av Uppsala.

– Djuret var inte i fullgott hull, den var inte mager men i underhull, säger Gete Hestvik veterinär på SVA och den som obducerade vargen.

– Det fanns en del ytliga hudsår och skador på vänster framben. Vargen hade läkta frakturer på revbenen på vänster sida. Något som inte påverkade den nu, men säkert besvärat den tidigare. Vilket också kan vara anledningen till att den var i underhull, säger Gete Hestvik.

Vargen uppehöll sig i området under flera timmar och länsstyrelsen försökte med hjälp av en fyrhjuling fösa bort vargen ur bostadsområdet utan att lyckas.

– Till slut gjorde polisen bedömningen att vargen skulle avlivas enligt paragraf 9 i jaktlagen, säger Sebastian Olofsson.