I ett känslomässigt tal, som lagts ut på prinsparets Instagramkonto , berättar prins Harry för första gången om uppgörelsen med det brittiska hovet.

Han säger sig känna sorg över att lämna sina kungliga plikter, som han och hans fru Meghan såg fram emot att utföra när de gifte sig.

Därför gör det mig väldigt ledsen att det har blivit på det här sättet, säger han i ett tal vid en insamlingstillställning för välgörenhetsorganisation Sentebale, som han själv varit med och grundat.
Artikelbild

| Storbritanniens prins Harry. Arkivbild.

"Otroligt tacksam"

Det har stormat inom det brittiska kungahuset, sedan prinsparet gjorde det klar att de ville ta ett steg tillbaka från sina kungliga uppdrag tidigare i januari. I helgen meddelade Buckingham Palace en uppgörelse, som innebär att prins Harry och hustrun Meghan inte längre kommer att vara en arbetande del av brittiska kungahuset.

Det fanns inte riktigt något annat val, säger han i talet.

Han uttrycker också respekt för sin farmor – hans högsta befälhavare – drottning Elizabeth.

Jag är otroligt tacksam mot henne och resten av min familj, för stödet de har visat Meghan och mig de senaste månaderna, säger han.
Vår förhoppning var att fortsätta att tjäna drottningen, samväldet och mina millitära förbindelser, men utan allmänna medel. Tyvärr var det inte möjligt, fortsätter han.

Kritisk mot medier

Prinsparet har tidigare riktat kraftig kritik mot den mediebevakning de utsatts för. Utan att gå in på det specifikt i talet så säger prins Harry att "media är en mäktig kraft", och att problematiken är "mycket större än oss".

Prinsen säger att han hoppas på ett mer fridfullt liv.

Tack för att ni gett mig modet att ta det här nästa steget, säger han.

Rättad: I en tidigare version av denna artikel fanns en faktaruta med ett felaktigt namn på prinsparets bostad.