Den årliga demonstrationen för vapenrättigheter, "lobbydagen" i Richmond, brukar locka några hundra demonstranter på Martin Luther King-dagen, en helgdag i USA. Men planer på att skärpa vapenlagarna i Virginia har retat upp vapenägare och aktivister, vilket gör måndagens manifestation större och argare än vanligt.

Det som pågår här, om det inte stoppas, kommer att sprida sig till andra delstater, säger Texasbon Teri Horne, som tagit med sig ett Smith & Wesson-gevär för att delta i manifestationen, till nyhetsbyrån Reuters.
De kommer att försöka komma åt våra vapen i andra delstater om vi inte stoppar dem i Virginia.
Artikelbild

| Säkerheten har skärpts omkring delstatsparlamentets huvudbyggnad Virginia State Capitol.

Demokraterna tog kontroll över delstatsparlamentet i Virginia i november och har lovat att tackla det man anser vara en slapphet kring vapenlagarna. Bland förslagen finns åtgärder som bland annat skulle innebära begränsningar av vapenköp till max ett i månaden och striktare bakgrundskontroller.

Minns Charlottesville

Demonstrationen arrangeras av Virginia Citizens Defense League (VCDL), en grupp som försvarar rätten att bära vapen och som säger vilja se ett fredligt arrangemang. Men polis och Richmondbor har oroat sig över att protesterna ska bli våldsamma, eftersom de väntas locka vit makt-grupper och högerextrem beväpnad milis från andra delar av landet.

Många minns med fasa den högerextrema demonstrationen i Charlottesville 2017, ungefär en timme med bil från Richmond, då en kvinna dödades när en man körde in en bil i folkmassan.

Artikelbild

| Virginiaguvernören Ralph Northam är oroad över att vapendemonstrationen ska bli våldsam. Arkivbild.

Det finns inga uppgifter om att någon större motdemonstration ska ha planerats.

Undantagstillstånd

Artikelbild

| Richmond i Virginia håller andan inför måndagens stora protest mot planerna på skärpta vapenlagar i delstaten.

Delstatsguvernören Ralph Northam säger sig ha "trovärdiga uppgifter" om att protesten kan komma att bli våldsam. Han har utlyst tillfälligt krisläge vid delstatsparlamentet, Virginia State Capitol, där demonstranterna samlats. Varken skjutvapen eller andra potentiellt farliga föremål, som slagträn och kedjor, får bäras inom det avspärrade området. Det råder också flygförbud och många butiker håller stängt för personalens säkerhet.

Vi har vidtagit omfattande åtgärder för att skydda den allmänna säkerheten. Ingen vill att det ska bli som i Charlottesville 2017, sade Northam på en presskonferens i förra veckan.

Arrangören har beräknat att omkring 50 000 människor ska dyka upp och många bussavgångar från närliggande delstater har varit fullbokade. Förra veckan greps tre män med koppling till en nazistisk extremistgrupp i Georgia vilka planerade att besöka demonstrationen.

Stöd från Trump

VCDL anser att förslagen om att skärpa vapenlagarna bryter mot det andra tillägget i konstitutionen, som reglerar amerikaners rätt att bära vapen. Organisationen får medhåll av USA:s president, republikanen Donald Trump, som har uttryckt sitt stöd för demonstrationen.

Andra tillägget är under allvarlig attack i Virginia, skrev Trump på Twitter i fredags och fortsatte: "Så går det om man röstar på Demokraterna, de kommer att ta era vapen i från er."