Alltså inte bara sett några stycken insekter som far omkring huvudet utan ett helt moln av gräshoppor? Ett som gör att du blir förblindad.

Det hände mig en gång under en bilfärd i södra delen av Alberta i Kanada. Vägen var hel översållad av gräshoppor, vindrutan helt täckt – det var som att hamna mitt i en snöstorm där flingorna var levande kroppar.

Jag läste häromdagen, via sociala medier, en artikel som the Guradian publicerat, om skövlingen i världen. Att vi, mänskligheten, sedan 1970 framgångsrikt har lyckats utplåna 60 procent av alla djur.

60 procent!!!!

Det finns inte en säl eller skarv som lyckats äta upp så mycket fisk i Östersjön, eller ett lodjur som ätit upp så mycket tam-boskap, djur som vi homo sapiens annars är snabba att skylla ifrån oss på.

Vi är som en hel gräshoppssvärm. Det vi lämnar efter oss är en bar, tom jordplätt utan liv, för det mesta även förgiftad – och det är vad vi kommer att lämna efter oss till kommande generationer om vi inte gör något snabbt.

Tanya Steele, vd för WWF (Världsnaturfonden), sa i nämna tidning att ”Vi är den första generationen som vet om att vi förstör vår planet. och den sista som kan göra något åt det”.

I Syd- och Centralamerika, där utrotningen av djur just nu är störst, uppgår förlusten av ryggradsdjur till hela 89 procent.

Forskaren Mike Barrett gav en målande beskrivning av förfallet: ”Om mänskligheten hade minskat i så stor omfattning som djuren så hade Nord- och Sydamerika, Afrika, Europa, Kina och Oceanien just nu varit i stort sett avbefolkat”. En inte helt dum idé kanske med tanke på att vi sprider oss som kackerlackor i samma takt som vi fortsätter skövla.

Inte ens om vi sätter stopp i dag för allt dödande och all skövling så kommer jorden att återhämta sig inom överskådlig tid. Det kommer att ta fem till sju miljoner år enligt WWF.

Den stora boven i dramat är just utbredning av oss. Människan tar plats var den än befinner sig. Tre fjärdedelar av jorden är på något sätt påverkad av människor. Vi har byggt upp städer, vi utnyttjar marken till jordbruk och har dämt upp vattendrag. Just sjöar och floder är den livsmiljö som drabbats hårdast av människorna, enligt forskare som WWF tagit hjälp av. Hela 83 procent av djurbeståndet i vattnet har blivit utrotade.

Allt verkar i stort sett hopplöst. Samma dag som WWF presenterade sina nya rön beslöt Kina att göra handeln med noshörnshorn och tigerben laglig igen. Den nya lagen har visserligen inte vunnit laga kraft och kineserna tvekar lite nu efter de massiva protesterna, men ändå. Det är skrämmande. Vi lär oss aldrig.