Vårt hus är verkligen attraktivt för möss. Lätt att ta sig in och ut utan att värden behöver vara närvarande, gratis mat (sköldpaddornas pellets) och hur mycket underhållning som helst.

Han – jag kommer från och med nu benämna musen som han även om vi fortfarande inte presenterats för varandra och jag är oklar vilket kön det är på vår nya hyresgäst – stötte dock genast på ett problem med den nya feriestugan. Det fanns en vakt på bottenvåningen i form av en rödhårig bjässe, som det inte gick att snacka sig förbi.

Katten Rusty bar stolt runt hyresgästen som skrämt pep att han skulle anmäla oss till hyresnämnden. Om det nu var det som skrämde vakten att tappa honom vete sjutton, men nu håller hyresgästen på att bygga bo bakom terrariet.

Och osten från fällan – måste påpeka att det är en human fälla som fångar musen levande – är borta varje morgon. Jag tror att det är genom en typ Tom Cruisemanöver från filmen Mission Impossible, men eftersom jag inte har något bildbevis så får jag låta det vara osagt.

Det här med oinbjudna gäster i huset är ganska vanligt sommartid. Getingar, flugor, nyckelpigor och ja, en gång en fladdermus. Minns att vi satt en vårdag på betongtrappan upp till ytterdörren och värmde oss i solen. Plötsligt ploppade det ned en svart klump bredvid oss. Vid närmare inspektion visade sig klumpen vara gjord av sammetsmjukt skinn och ben. Den lilla fladdermusen såg helt förvirrad ut när han efter sin vinterslummer stirrade in i sina hyresvärdars ansikten.

Det tog nästan hela eftermiddagen innan han var tillräckligt varm för att veckla ut de spröda vingarna och bege sig till de gamla jaktmarkerna. En försynt hyresgäst som definitivt inte gjorde någon skada.

Det är värre med getingarna. Det sägs att det är ett getingår i år, men för oss är det alltid ett getingår. Vi brukar klara av att hålla rent runt huset själva, men förra året tänkte vi betala för att få det professionellt gjort. Maken hade nämligen tröttnat på att klättra på stegar.

Döm om vår förvåning när den förste anställde som kom ut inte hade certifikat att klättra på stege, den andra som kom inte hade rätt utrustning och den tredje, som garanterat skulle ha steglicens, inte tordes klättra upp. Det sista kom fram efter att vi pressat honom. Till en början sa han att getingar bara byggde bo högst ett par meter över marken.

Så vem fick göra utrensningen då? Min man som vanligt. Och vad jag vet har han inte steglicens, inte rätt utrustning, men han vet å andra sidan var getingarna bygger sina bon.