"Vi tror att hyrorna kommer att stiga"

Hyrorna ökar i flera av landets kommuner – och Oxelösund är inget undantag.

I Oxelösund kommer hyran på bostäder att bli högre.

I Oxelösund kommer hyran på bostäder att bli högre.

Foto: Bengt Ljungdahl

Oxelösunds kommun2019-10-07 08:49

Hyreshöjningen för 2019 är den högsta på sex år enligt Statistiska centralbyrån, SCB. I procent är hyreshöjningen i Sverige på 1,9, vilket är den högsta sedan 2013 då hyreshöjningen var på drygt 2,2 procent. I Oxelösund har månadshyran per kvadratmeter successivt ökat varje år sedan en tid tillbaka. 2016 var månadshyran per kvadratmeter 79 kronor. Idag är den istället på 85 kronor. Månadshyran ökade med en krona per kvadratmeter i Oxelösund båda 2017 och 2018.Nu sker en betydligt större höjning med ytterligare fyra kronor. 

Per Alm är vd på Kustbostäder, Oxelösunds kommunala bostadsbolag. Han säger att de försöker komma överens om hyran med sina kunder. 

– Det är så att vi har hyresreglering första mars varje år och har en dialog med Hyresgästföreningen. Då går vi igenom resultat, avkastningskravet och ambitionen på underhållningssatsningar, alltså hur mycket man vill satsa på att underhålla våra bostäder, säger han och fortsätter: 

– Sedan kommer ju det här med driftkostnader som el, vatten och avlopp som vi också väger in. Efter det kommer vi överens om en rimlig summa i månadsavgift.

Ser det ut att bli ökade hyror även i framtiden?

– Vi ser ingen förändring framöver, utan vi tror att hyrorna kommer att stiga i samma takt som vi har haft tidigare. 

Tre kommuner i Sörmland går emot trenden med ökade hyror. Det är Nyköping, Katrineholm och Flen som har samma månadshyra per kvadratmeter som 2018. Högst månadshyra per kvadratmeter i Sörmland har Trosa på 104 kronor. Lägst har Flen med 77 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!