Volvo CE, med cirka 2 000 anställda i Eskilstuna, ligger långt framme vad gäller teknik med automatik, det vill säga självkörande maskiner. Nu vill man visa att man ligger i framkant också vad gäller miljön.

Som första aktör i branschen ska Volvo CE från och med nästa år att lansera helt eldrivna hjullastare och grävmaskiner i sitt kompaktsegment. Det skriver företaget i ett pressmeddelande. Produktionen av de nya maskinerna kommer att ske i Frankrike och Tyskland.

– Volvo CE tar ett tydligt steg framåt i vår ambition att bli ledande inom elektromobilitet. Utvecklingen av nya teknologier och behovet från marknaden går fort nu och vi är med på banan i allra högsta grad, säger Anne Bast, kommunikationschef på Volvo CE.

Samtidigt som elmaskinerna kommer ut på marknaden avslutas utvecklingen av den traditionella dieselteknologin för produkterna i det berörda segmentet.

Produktionen av de nya maskinerna kommer att ske i Frankrike och Tyskland.

Lanseringen har föregåtts av demonstrationer och tester i samarbete med företagets kunder.

De första maskinerna kommer att presenteras på den stora branschmässan Bauma i Tyskland i april 2019 och följs sedan av stegvis introduktion på olika marknader.

För de större maskinerna kommer diesel fortfarande vara den mest fördelaktiga energikällan.

– Genom att leda vägen mot elektromobilitet inom anläggningsindustrin bidrar Volvo CE till utvecklingen av ett mer hållbart samhälle, vilket också gynnar våra kunder, Volvo CE:s vd Melker Jernberg i pressmeddelandet.

– Vi bedömer att den teknik vi utvecklat nu är tillräckligt pålitlig, vilket i kombination med förändrade kundbeteenden och skärpt miljölagstiftning innebär att tiden är inne att satsa på elektriska kompaktmaskiner.