Återbruksfabrik startar i Vrena: "Kan lätt bli störst i Sverige"

Återbruksfabriken i Vrena har precis startats upp. Just nu finns det tre som jobbar i företaget. Om tre år ska det förhoppningsvis vara tio anställda. "Vi kan lätt bli en av Sveriges största återbruksfabriker" säger en av eldsjälarna Andreas Kviby.

Materialet som levererades nu till Återbruksfabriken var helt nytt, men om det kommer in använda saker kan företaget på sikt tänka sig att renovera grejer. "Vi har en diskussion med Nyköpings kommun om att ta in folk som behöver ut på arbetsmarknaden. Då kan de få både rengöra och renovera saker" säger Andreas Kviby.

Materialet som levererades nu till Återbruksfabriken var helt nytt, men om det kommer in använda saker kan företaget på sikt tänka sig att renovera grejer. "Vi har en diskussion med Nyköpings kommun om att ta in folk som behöver ut på arbetsmarknaden. Då kan de få både rengöra och renovera saker" säger Andreas Kviby.

Foto: Privat

Vrena2024-09-18 04:43

Nyheten i korthet

  • En återbruksfabrik har startats upp i Vrena med målet att bli en av Sveriges största. Företaget tar emot och säljer vidare varor, främst från bygg- och fastighetsbranschen.
  • Företaget kan expandera från 8 000 kvadratmeter till 25 000 kvadratmeter och tror på tillväxt inom branschen, särskilt med nya lagar 2027 som kräver att bygg- och fastighetsföretag köper återbruksmaterial.
  • Fabriken hoppas också dra till sig mindre hantverkare och privatpersoner som kunder, med planer på att öppna för allmänheten.

Tanken med företaget är enkel.

– Vi tar över ägandet på det som lämnas in, sen får inlämnaren provision på sina saker när vi säljer dem, säger Andreas Kviby och fortsätter. 

– Vi har i dagarna tagit emot våra första varor. Drygt 20 pallar med runt 1 200 kilo med ventilationsutrustning, som ventilationskanaler och fläktar. 

Allt vägs noggrant eftersom företagen som skickar varor till Återbruksfabriken vill ha en miljörapport. Den kan de i sin tur visa i sin årsredovisning.

undefined
Andreas Kviby är en av eldsjälarna bakom Återbruksfabriken i Vrena.
undefined
Återbruksfabriken är just i uppstarten men arbetet är i full gång. "Vi träffar fastighetsbolag varje vecka nu och diskuterar med dem hur vi ska kunna ta emot de stora mängder som det är fråga om" säger Andreas Kviby.

Återbruksfabriken är inget företag där sopor kommer att gömmas?

– Nej, det är inget Think pink, ha ha. Vi jobbar med Prezero och det är en av världens största företag som jobbar med det här. De är stenhårda att alla regler följs.

Gozero är en digital återbrukstjänst som finns i flera länder och ägs av Prezero. Andreas Kviby har jobbat på Gozero i två år.

Och det var just Gozeros kunder som fick Andreas Kviby att komma på idén, tillsammans med Fredrik Larsson, Andreas Holmdahl och fabriksägaren Jan Heiskanen, att starta företaget i den nedlagda Gullfibersfabriken. Många företag har inga rutiner att förvara återbrukade saker fysiskt. 

– Och vi återbrukar ju en fabrik också, säger han med ett skratt.

undefined
Ventilationsutrustning kom i den första sändningen.
undefined
I dagarna fick Återbruksfabriken den första transporten av material. "Vi tar emot saker från hela Sverige, och det beror på att vi samarbetar med Prezero som har anläggningar på 60 orter i Sverige" säger Andreas Kviby.

Just nu använder sig företaget av 8 000 kvadratmeter för att lagerhålla saker främst från bygg- och fastighetsföretag. Men det finns möjlighet att expandera till 25 000 kvadratmeter och flera hektar utomhus.

Andreas Kviby tror att den här branschen kommer att växa och bli allt större. Han berättar att nya lagar 2027 kommer att tvinga nya byggarbetsplatser att köpa återbruksmaterial. 

– Tittar man på mängden varor som de blir tvungna att återbruka istället för att kasta så skulle vi behöva hantera 20 000 ton varor om året bara i Södermanland och Mälardalen.  

Är sopor framtidens guld?

– Tittar man på mängden material som kommer att krävas så är det helt obegripliga mängder. Hela återbrukssektorn i Sverige tror man 2035 kommer att omsätta 147 miljarder. Och då gäller det enbart bygg- och fastighetsbranschen. 

undefined
"Vi samarbetar med andra återbrukshubbar. För när ett företag ringer till oss och efterlyser saker så handlar det om stora volymer. Det är inte 20 gipsskivor utan det är kanske tio pallar med skivor. Nu har vi till exempel en efterlysning på 300 säkerhetsdörrar till lägenheter" berättar Andreas Kviby.
undefined
Återbruksfabriken i Vrena har just startat. Den är unik på så sätt att det finns mängder av ytor att förvara det material som företag vill bli av med.

Även mindre företag kan få användning för Återbruksfabriken.

– Vi har en vision att det ska kännas som att gå in i ett riktigt byggvaruhus, förutom att det är halva priset. 

Så även de som till exempel håller på att bygga en villa nu ska kunna komma till er?

– Vi tittar på att ha någon form av öppettid där även privatpersoner kan handla, så ja.

Lades ned 2003

Saint-Gobain isover AB och Swerock AB bildar Briketten i Vrena AB och bygger en brikettfabrik som står färdig hösten 1999.

Brikettfabriken i Vrena startar tillverkning av avfallsbriketter att användas som råvara i stenullstillverkningen.

Den 29 april 2003 meddelar SN att Saint-Gobain isover lägger ner sin fabrik. 70 anställda förlorade jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!