Alaa Alfaisal: Nu börjar ramadan – och därför firar vi

Krönika

Vad är fastande? Hur skiljer sig muslimers fasta under ramadan från fastan i andra trosuppfattningar?

Varför ska de "tortera" sina kroppar till att börja med?

Det här är några av de frågor som kollegor och ickemuslimska grannar ofta ställer av medkänsla – varför ska någon utsätta sig för hunger och törst som muslimer gör?

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Ramadan är den mest heliga månaden i islamsk kultur och en av de fem pelarna inom islam. Genom att fasta tror muslimer att de får andliga belöningar och närmar sig Allah. Fastan under ramadan ger en känsla av social tillhörighet, enhet och brödraskap och jämlikhet inför Gud. Dessutom ska muslimer också försöka minska negativa tankar och känslor som svartsjuka – och till och med mindre saker som att svära och klaga under månaden.

Men varför är ramadan så viktig?

Muslimer tror att Allah avslöjade de allra första verserna av koranen, islams heliga bok, just under ramadan.

Ramadan är den nionde månaden i den islamska kalendern och infaller på olika datum varje år. Den islamska kalendern baseras på måncykler. Ramadan rör sig således bakåt omkring 10 dagar varje år i förhållande till den gregorianska kalendern.

Men även inom muslimska länder förekommer en debatt om när ramadan börjar. Vissa följer månens kalender, andra använder vetenskapliga observationer, och fortfarande markerar vissa en ny månad först efter den faktiska observationen av halvmånen just på deras ort.

Under ramadan avstår muslimer avstår från mat, dryck, tobak och sex från gryning till solnedgång. Undantag görs för barn, äldre, sjuka, kvinnor som är gravida eller menstruerar och människor som reser. Om man inte kan delta i fastan, kan man kompensera det genom att skänka pengar till välgörenhet.

Fastan är frivillig, och barn brukar börja delta framåt tonåren.

Under ramadan går familjerna upp tidigt, innan soluppgången, för att äta en måltid kallad sohour. Efter solnedgången är fastan snabbt bruten med en måltid som kallas iftar.

Iftar inleds ofta med dadlar och söta drycker för att ge de fastande en snabb energiökning. Det är en rik måltid, som kan inkludera alla typer av mat, men efterrätten innehåller nästan alltid konafa – en tårta gjord på mjöl, socker, honung, russin och nötter.

Ramadan är också en social månad. Det är vanligt för muslimer att bjuda in grannar och vänner att dela kvällsmåltiden, iftar.

Fastemånaden avslutas med en stor fest, Eid al-fitr. Runtom i världen firar muslimer under tre dagar med familjer, släktingar och vänner, där folk klär upp sig, pryder sina hem med ljus och ger godis till barnen.

Läs mer om dessa ämnen

högtider islammat och dryck ramadan religion