Aprilfiskar och fake news

KRÖNIKA
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Bland de roligaste aprilskämten jag läst var en lokaltidnings familjesidor när samma unga man var med på fyra nyfödda-annonser med fyra olika bebisar och deras mammor. Resultatet av en blöt kväll på stan, förklarade han i en Hallå där-text bredvid.

"VA??? Otroligt!" Hann jag tänka innan jag såg datumet i toppen av sidan.

För ett antal första april sedan skrev SN att om man skrapade lite på en av bilderna i tidningen så skulle man känna en doft. Dåvarande nyhetschefen rapporterade sedan att han sett ett antal personer som diskret suttit och skrapat på sina tidningar. Bra aprilskämt är gärna sådana att man kanske blir lite misstänksam, men ändå vill testa.

Som 1962 när tv-programmen i Sverige enbart var i svart-vitt. SVT berättade att det skulle vara möjligt att se programmen i färg om man bara trädde en nylonstrumpa över tv-apparaten. Många testade.

I år väljer flera tidningshus att skippa första aprilskämten, eftersom debatten om fake news är het. När många "alternativa sanningar" cirkulerar ska man kunna lita på det som de seriösa medierna skriver.

Men SN:s chefredaktör Anna Falk låter meddela att hon står upp för första april-skämtets existensberättigande. "Jag tror att våra läsare förväntar sig ett skämt".

Så härmed anses ni läsare förvarnade om att en, men bara en, text i dagens tidning inte är helt med sanningen överensstämmande.

annons

Mest delat denna vecka