Att offra allt för det man tror på – #ImWithKap

Krönika

Att stå upp för det man tror på – även om man kan förlora allt. Det handlar Björn Anderssons krönika om i dag.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Hashtagen i rubriken kan översättas till ungefär: jag stöder Colin Kaepernick.

Colin är en arbetslös quarterback i amerikansk fotboll. Han tillhörde San Francisco 49ers från 2011–16. Från 2013 var han framgångsrikt förstaval i 49ers på den kanske allra viktigaste positionen i sporten. Men sista säsongen tog hans sociala engagemang över. Han började stå på knä när nationalsången spelades på matcherna i en tyst och stillsam protest. Det har protesterade emot var social orättvisa mot svarta och hur polisen många gånger behandlade dem.

Han startade en lavin. Snart stod spelare i snart sagt varje amerikansk fotbollsklubb på knä. Det spred sig snabbt till andra sporter.

President Trump gick i taket och krävde ett förbud. Han tyckte att de som gjorde detta inte var patrioter. Själva kärnfrågan som protesterna gällde sa han dock ingenting om.

Colin Kaepernick blev efter den säsongen utan jobb. Det har han varit sedan dess. Att hela ligans ägare gått samman och medvetet "outat" honom är något som jurister därför tittar på.

Protesterna är inte över. Fortfarande står spelare på knä när nationalsången spelas. Andra knyter näven och höjer den i skyn, några spelare står kvar inne i spelargången.

När skoföretaget Nike nyligen skulle fira 30-årsjubileum med slogan "Just do it" tog de det vågade beslutet att använda Colins ansikte. På stora reklamskyltar syntes även texten: Believe in something. Even if it means sacrificing everything.

Trump gick åter i taket på sociala medier. Aktien sjönk och folk brände Nikeskor vilket uppmärksammades stort. Lika stora nyheter blev det dock inte sedan när Nike-aktien steg så mycket att den slog all time high.

Så Kaepernick har trots allt klarat sig bra trots allt han försakat. Han har fått utmärkelser och hyllas högt i många kretsar. Han har startat en ny rörelse som heter "I know my rights".

Läs mer om dessa ämnen

Krönika