Janna Holmqvist, chef för sociala medier inom Sörmlands Media.

Barnen älskar internet – och det är vår skyldighet att hjälpa dem

Krönika
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Klockan närmar sig åtta på kvällen. I köket tornar ett diskberg, i tvättstugan piper maskinen om blöt tvätt och i mitt huvud slåss tankar om en joggingrunda med en tekopp framför väl valt inredningsprogram.

Det är nu jag borde prata med barnen om vad de har sett på nätet. Men tvättstugan fortsätter pipa. Och luktar det inte lite äckligt från köket?

Kvällen blir snart natt och jag somnar med mobilen under kudden. Det sista jag gjorde var att kolla Instagram.

Sociala medier är en del av våra liv, för stora såväl som för små. Nästan alla barn över sex år är på internet och 72 procent av alla tvååringar. Hälften av alla barn över tre år använder nätet varje dag.

Min ettåring sitter framför Pippi Långstrump-spelet och säger ”Hästen!”. Hon lyfter koncentrerat sitt lilla pekfinger och trycker på Lilla Gubben. Han gnäggar och hon fnittrar förtjust. Igen och igen och igen.

”Paddan är en bra barnvakt”, säger vissa lite skämtsamt. Men den är också utvecklande. Det är inte för inte som Skolverket vill öka digitaliseringen i förskolan och regeringen redan har fattat beslut om att göra såväl grundskolan som gymnasiet mer digitala.

Spelen lär barnen alltifrån språk och musik till kanske mer avancerade saker, som programmering. Så länge de rör på sig vid andra tillfällen, är glada när de spelar och sover bra, ser jag personligen inga problem med mobiler, paddor och datorer.

Dessutom är det fantastiskt att barnen får utforska en värld på egen hand, de söker nya stigar utan att hålla en förälder hårt i handen.

Men, självklart finns baksidor. I höstas spreds rykten om att ”mördarclowner” skulle slå till och attackera människor. Instagramkonton, med tusentals unga följare, skrämde helt obefogat mängder av barn. Vi vet att internet är fullt av fejkade filmer, konspirationsteorier och osanningar. För att inte tala om näthat, mobbning och annan skit

Men barnen är där och de kommer inte att sluta.

På Youtube, som är den populäraste sajten i alla åldrar, får de hela tiden förslag på nya filmer att se. De går längre och längre in i en värld styrd av algoritmer.

Vi kan bara drömma om att hålla koll på allt de ser.

Men vet ni vad vi kan, och faktiskt måste göra? Vi som är föräldrar måste släppa våra egna mobiler och låta tvättmaskinen pipa en stund extra. Vi ska ställa frågor till barnen: Vad har du tittat på i dag? Vad har du lärt dig? Är du säker på att den saken är sann?

Det är vår förbannade skyldighet.

Läs mer om dessa ämnen

JournalistikKrönikaMediaTeknikbarn och familj
annons

Mest delat denna vecka