Foto:

Beachvolleyfest tillbaka – med fler hemmalirare

KRÖNIKA

Vi var många som inte hade sett så mycket högklassig beachvolleyboll live när SBT-touren och Nyköpings Frisksportklubb tog Stora torget och Nyköpingsborna med storm förra sensommaren.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Vid de övriga stoppen hade det bara varit publik på söndagarnas finalspel. Här var det en pulserande sandstrand mitt inne i stan och TRYCK på läktarna redan under fredagens inledningsmatcher.

Den gången var Nyköpingssonen Linus Tholse långt ifrån favorit. Visst, den då nya konstellationen med det i beachvolley oprövade råämnet Jakob Molin hade fått upp många riktigt stora bollar. Men det räckte inte i hela matcher mot de allra bästa svenska paren…förrän Nyköpingspubliken tog dem i sin famn.

Lite rysningar faktiskt när Nyköpingsborna stannade upp vid torget och blev till någon sorts blandning mellan karneval och hejaklack – speciellt då när Tholse kom in på banan. Jag är ofta lite väl cyniskt skeptisk till nya saker men bokade snabbt om hela helgschemat för att kunna följa i alla fall matcherna med Molin och Tholse, som bara blev bättre ju mera press de fick på sig. De böljande läktarna bar fram dem till odiskutabla segrar i såväl semi som final.

Till i år har Linus och Jakob, som hunnit bli Nyköpings FK-medlem, spelat mera stabilt och känns som favorit i kraft av hemmaplan – stenhårt på papperet mellan tre par och ett fjärde med två unga supertalanger kan utmana.

Glädjande nog är arrangörsklubben även representerad även på damsidan med Camilla Nilsson. Visst, det blir stenhårt, hon kommer troligen behöva passera både fjolårsvinnarna och de topprankade supersamspelta systrarna Thurin för att vinna.

Även herrturneringen är tuffare nu när ALLA vill spela i Nyköping. Men mitt tips är i alla fall ett av hemmaparen som vinnare – och en ny beachvolleyfest där åtminstone fredagens väder ska bli perfekt.