Bondepraktikan och dess väderspådomar 

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Jag tror att vi är en bred skara som hört om Bondepraktikan. En slags handbok med råd och tips riktad till bönder. Enligt uppgift utkom första upplagan på 1500-talet. För sisådär 500 år sen. Den har ändrats och det har tillkommit en hel del sedan dess.

En stor del i denna praktika är väderspådomarna. Vi vill ju alla kunna förutse vädret, tyvärr har det visat sig vara lurigt. Jag anser väl personligen att det i princip varit aprilväder sen maj 2017.

Hursomhelst. Enligt Bondepraktikan infaller Vincentiusdagen den 22 januari. Om denna dag är klar så kommer det bli ett gott och fruktsamt år. Vad "gott och fruktsamt" i sin tur betyder framgår inte tydligt. Antagligen att skörden kommer bli bra och djuren kommer bli feta tills det är dags att slakta.

Personligen ser jag fram emot 4 februari. Då är det Angariusdagen och då säger praktikan "Om denna dag är regnfri blir det ett vackert år."

Det vore ju verkligen ett plåster på såren efter den torra sommaren, den regniga hösten och den ambivalenta vintern. - Om man nu tror på Bondepraktikan vill säga..

Läs mer om dessa ämnen

väder