Foto:

Bussen var inte bättre förr

KRÖNIKA

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Jag minns min ungdoms bussturer. Inte för att jag är lastgammal. Men bussåkandet var en stor del av livet när man bodde en bit utanför centrala Nyköping. Jag minns en busschaufför lite speciellt. En busschaufför med humör som en hungrig krokodil ungefär. Som ibland kunde åka förbi vår busshållplats fast vi var tre eller fyra personer som skulle gå på där. Man kan tillägga att vi dessutom såg att bussen inte var fullsatt än. Projektet "ta sig till skolan" blev genast mycket större. Jag minns att det var mer än en gång någon snäll förälder kom och skjutsade oss hela bunten in till stan. Samma busschaufför hade även för vana att stänga dörrarna till bussen strax innan man hunnit kliva av. En gång fastnade min väska.

Så jag må säga att jag var lite pirrig när jag skulle kliva på en landsortsbuss i Sörmland häromdagen. Skulle busschauffören åka förbi hållplatsen som krokodilchauffören brukade göra? Hur betalar man ens nuförtiden? Under tiden som jag stod och väntade på bussen laddade jag ner en app där jag köpte biljett. I appen stod det även att bussen var två minuter sen. Sen klev jag på, och började färdas mot stan. Väl framme kliver jag av, då vinkar chauffören och önskar mig en trevlig dag.

Möjligtvis att avgångstiderna var något fler, men det var inte bättre förr. Inte bussåkandet iallafall. Det har minsann blivit både smidigare och trevligare. Skönt.

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaTrafik