Annika Clemens, journalist, Södermanlands Nyheter. Foto:

Clemens: Vem blir vinnare i Nyköpings mandatdrama?

KRÖNIKA

Nyköpingspolitiken dagarna efter valet är nästan en spegel av maktkampen i riksdagen.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

När det sista ”pingismandatet” tillföll Centerpartiet på torsdagen fick Annie Lööf en särskild maktposition i mandatdramat som pågår när de sista rösterna räknas och kontrollräknas. Nu räcker det för Socialdemokraterna att locka över Centerpartiet för att tillsammans med MP och V få majoritet i riksdagen.

Betyder det att Centerpartiet är berett att spräcka Allianssamarbetet? Betyder det att Annie Lööf kan bli statsminister? Eller betyder det att M och KD kommer att bilda regering och söka stöd både hos SD och andra partier?

Det spekuleras som aldrig förr om vem som ska styra landet. Det vore väl konstigt annars. Det är ändå de fyra kommande åren i Sverige det handlar om. Och faktiskt även i Nyköping.

För det är påtagligt hur cirkusen, förlåt den politiska situationen, i riksdagen liknar den i Nyköping. Olidligt jämt mellan blocken, ett starkare Sverigedemokraterna med vågmästarroll och ett relativt starkt Centerparti som kan spela en nyckelroll.

På riksnivån har Centern avfärdat idén om Annie Lööf som statsminister. Men hur blir det i Nyköping, kan det bli Martina Hallström från Centerpartiet som efter kompromisserna blir den som tar över ordförandeklubban i kommunstyrelsen?

Än är inget klart, men givetvis redogör vi för olika möjliga alternativ för hur Nyköping ska styras framöver.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingPolitikVal 2018
Relaterat