En dag på skolan smäller högst

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I går träffade jag kollegor från hela Mediesverige. Pratade publicistisk och utbytte erfarenheter om branschens utmaningar. Lyssnade på inspirerande talare och minglade. Och höll - förstås - tummarna för att just vi, tillsammans med våra systertidningar Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren, skulle vinna priset ”Årets dagstidning”.

Det är viktigt att blicka utåt ibland. Ta in, vrida på perspektiv och ta med sig det bästa tillbaka. Det finns mycket att lära av andra, både vad gäller framgångar och misstag att undvika. Kul är det också, förstås, att snacka om sådant som man brinner för.

Men gårdagens gala i all ära - i dag ska jag göra något ännu roligare. Och viktigare!

För i dag tillbringar jag större delen av dagen på högstadieskolan Alpha i Nyköping, där eleverna bjuds på arbetsmarknadsdag.

Där ska jag tillsammans med SN:s digitala nyhetschef Janna Holmqvist prata tidning, medier och journalistik med ungdomar i årskurs 8. Förklara vad man gör som journalist och prata om varför jobbet är viktigt inte bara för det lokala samhället och för dem som bor här, utan faktiskt också för demokratin. (”Samhällsbärande uppdrag”, som demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke kallade det under torsdagens scensamtal med Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.)

Jag är dessutom alldeles säker på att dagen kommer att vara minst lika givande för mig och Janna som för eleverna. Och kanske kan vi så ett frö hos några av ungdomarna, så att återväxten av lokalt förankrade journalister tryggas. Även om den bransch som i så fall möter dem när de ska ut på arbetsmarknaden om sisådär tio år antagligen ser rätt annorlunda ut än den som jag och mina kollegor diskuterade i torsdags.