Peter Alexis.

En vindkraftspark – men på vems bakgård?

Krönika

Att skriva om planerna på den gigantiska vindkraftsparken i Sörmlands skärgård är svindlande.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Tidigare gånger som jag kommit i kontakt med vindkraft har det visat sig att elproduktionen varit ganska liten. Inte att förakta förstås – men samtidigt ingen helhetslösning på världens energiproblem. Skulle det faktiskt gå att få ut så mycket som en tiondel av Sveriges elproduktion via en sådan här park skulle det plötsligt röra sig om en storspelare på allvar.

Skärgården i Sörmland och norra Östergötland är bland de platser som jag trivs bäst i

För nog behöver frågan tas tag i. Antagligen behöver vi både öka de förnybara energikällorna väsentligt – samtidigt som vi slutar slösa med energi. Den billiga fossila energins tid verkar också vara utmätt. Det blir varken lättare, billigare eller mindre miljöförstörande att utvinna de fyndigheter som återstår. Och det utan att ens börja prata om luftföroreningar, försurning och klimatpåverkan.

Samtidigt: Skärgården i Sörmland och norra Östergötland är bland de platser som jag trivs bäst i. Jag är inte helt förtjust i tanken att få en skog av gigantiska vindkraftsverk mellan mig och horisonten – i en Östersjömiljö som redan är hårt prövad.

Nimby brukar användas som begrepp vid sådana här tillfällen. När något till synes verkar bra och fint på alla sätt och vis – bara det sker någon annanstans. Not in my backyard.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingOxelösundEnergiKrönikaMiljöSkärgårdVindkraft
Relaterat