Flyget - det omkramade miljömonstret

Krönika
annons

" Ursäkta otrevligt slut, men alla ni som just nu statusuppdaterar om era flygresor, är ni klimatförnekare? Eller har ni bara bestämt er för att det är för sent? Eller skiter ni bara i vår gemensamma framtid? "

När en av mina före detta kollegor gjorde detta franka inlägg på Facebook på nyårsafton satte han ner foten på en av vår tids absolut ömmaste tår.

Flyget som klimatbov och allas vårt gemensamma ansvar för vår miljö. Få saker är så tabubelagt att diskutera som om det verkligen är en mänsklig rättighet att flyga kors och tvärs över jordklotet.

Nu storsatsar Ryanair med nitton nya avgångar från Skavsta och många glädjer sig. Nya jobb, nya resmål. Samtidigt hotar Ryanair att flytta verksamheten utanför Sveriges gränser om flygskatten införs.

Enligt flygindustrins lobbyister är flygets inverkan på miljön minimal. Men en forskningsrapport från Chalmers 2016 med statistik från 2014 visade att svenskarnas internationella flygresor det året svarade för ett utsläpp på cirka 11 miljoner ton kol koldioxid, ungefär lika mycket som biltrafiken.

Siffran lär knappast vara lägre nu. Enligt samma rapport ökade svenskarnas internationella flygresor med 130 procent från 1990 till 2014. Är det då verkligen rimligt att flyget inte ska beskattas på samma sätt som biltrafiken?

För tio år sedan fick Al Gore både en Oscar och Nobels fredspris för sin film " En obekväm sanning". Medierna var då fulla av bilder på isflakssurfande isbjörnar. Nu är det tyst. För ingen vill ju vara surisen som förstör nöjet i att resa. Men vi kanske måste våga säga att Kejsaren är naken nu. Annars blir det ett otrevligt slut på riktigt.

Läs mer om dessa ämnen

RyanairSkavstaKrönikaMiljö
annons

Mest delat denna vecka