Giftfria ägg?

Nyhetskrönikor
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Lagom efter att nyheten om giftiga ägg från Holland briserade förra veckan så skaffade vi våra första höns. Det var dock ingen panikreaktion på upptäckten att miljontals ägg, varav tusental även sålts i Sverige, visat sig innehålla det giftiga bekämpningsmedlet fipronil. Planerna på egna höns har tagit upp hela sommaren med att bygga hönsgård, måla om hönshus, läsa på, och så vidare. I helgen fick de så till slut flytta in. En av hönorna hade redan lagt ett ägg i sin ”flyttkartong”, som en inflyttningspresent, kanske. Ägget var gott, förhoppningsvis blir det många fler.

Att skaffa höns var mer jobb än väntat och kommer nog fortsätta vara det med att städa hönsbajs och fylla på mat och vatten och allt. Är det värt det för lite ägg som finns billigt i affären? Jag tror det. Dels ökar det förståelsen för hur mat blir till och allt arbete som egentligen krävs. Sedan är det trevligt att se dem pocka omkring, och det är jag nog inte ensam om att tycka. Tidigare i år rapporterades exempelvis om hönsens lugnande effekter på demensboenden. Själv är jag kanske inte riktigt där än men nog kan hönsen få mig att slappna av efter en tung arbetsdag.

Men inte minst är äggen förhoppningsvis giftfria. Samtidigt konstaterade Livsmedelsverket i en rapport från i höstas att ekologiska ägg innehöll mer av miljögiftet dioxin än vanliga ägg, vilket kan bero på både foder och utemiljö. Så vi får väl se, helt säker på giftfria ägg kanske man aldrig kan vara idag, inte ens om man hämtar dem utanför dörren.

annons

Mest delat denna vecka