Chefredaktörerna Anna Falk (Södermanlands Nyheter), Eva Burman (Eskilstuna-Kuriren) och Marie Hillblom (Katrineholms-Kuriren).

Här får du en hel tidning med redskap för bättre val i framtiden

Krönika
annons

Rånmisstänkt asylsökande som slipper straff.

Fattigpensionären Selma, 90 år, som inte får vård.

Julbelysningen som plötsligt blev förbjuden då det är en kristen tradition.

Du har garanterat träffat på dessa nyheter på facebook eller twitter. Och du har kanske också delat dem vidare, upprörts ­eller skrivit arga kommentarer. Vart är Sverige på väg? undrar kanske du liksom många andra.

Faktum är att du just har blivit lurad.

DU HAR BLIVIT lurad av människor som drivs av en egen agenda. Det handlar om organiserad propaganda och målet är att påverka opinionen i en riktning som passar deras syften. Länkarna är till för att du ska kommentera, dela och uppröras.

Då har propagandan lyckats.

En övervägande del av de påhittade nyheterna som delas i sociala medier har en högerextrem upphovsman. Men hos ­andra kan det handla om att man driver en agenda­ för att minska de livräddande ­vaccinationerna, eller så tror man inte på klimatförändringar.

USA-VALET AVGJORDES I sociala medier, och det var propagandan som vann. Mycket ­talar för att det handlade om rysk påverkan. Nästa­ år har vi val i Sverige och vi vet att påverkanskampanjerna kommer att öka.

Det är i detta sken man ska se den fria pressen – alltså oss, den media som har till uppgift att bevaka dina intressen gentemot makthavarna. Den etablerade, fria pressen som ska värna och bevara demokratin, yttrandefriheten och allas lika värde. Och den ska följa de pressetiska riktlinjerna.

MEN SAMTIDIGT FINNS det alltså en tydlig propaganda för att sänka förtroendet för de etablerade medierna och journalister i stort hos allmänheten.

Vi vill med denna bilaga beskriva den nya verklighet vi lever i, där det finns krafter som motverkar allt det vi har tagit för givet i vår moderna demokrati. Och det är en mycket bräckligare konstruktion än vad vi kanske tror. Den kan rasa om vi inte tillsammans ställer upp för den.

I DEN HÄR tidningen kan du läsa om vår granskning av propagandakanalen Granskning Sverige och deras arbetsmetoder. Du får veta mer om hur hoten mot journalister ökar i Sverige och vilka konsekvenser det kan få för dig och det som du kanske har tagit för givet. Det fria samhället.

Du kan också läsa om hur etablerade medier fungerar i praktiken med ansvarig utgivare, pressetik och pressombudsmannen. Du får veta vilka lagar som styr vår yttrandefrihet och vilka möjligheter du har att på ett säkert sätt lämna tips till media.

DU FÅR OCKSÅ lära dig hur du blir mer käll­kritisk i vår källkritikskola.

Vi hoppas att denna tidning ska hjälpa dig att bli mer uppmärksam på vad du ­läser och vilken sanningshalt det har. Allt för att du ska kunna göra bättre val i framtiden.

God läsning!

CHEFREDAKTÖR

Eva Burman

CHEFREDAKTÖR

Marie Hillblom

CHEFREDAKTÖR

Anna Falk

Läs mer om dessa ämnen

JournalistikMediaNäthatSociala medierTrollfabriken
annons

Mest delat denna vecka