Hatet kan inte stoppas med tystnad

KRÖNIKA

I dag är det ännu viktigare att vi visar att vi inte tolererar nazistiska åsikter.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

”Reserverad för folkförrädare” står det på affischen med hängsnaran som har satts upp på en lyktstolpe utanför Nyköpings polishus.

Det dokumenteras på NMR:s, Nordiska Motståndsrörelsen, hemsida. ”Allt gick enligt planen”, ­rapporteras i inlägget.

Samma epitet – folkförrädare – används om Södermanlands ­Nyheters journalister.

De senaste månaderna har ­nazisterna i NMR blivit allt mer ­aktiva i vårt område. De organiserar sig för att synas, sätter upp ­banderoller och klistermärken och många av oss har fått flygblad med ­nazistiska budskap i brevlådan.

För ganska exakt tio år sedan syntes en liknande utveckling. Under 2007 och i början av 2008 samlades nazister vid ett flertal tillfällen i Nyköping för att visa upp sig och ­manifestera sina åsikter.

Nyköpingsborna valde att inte vara tysta. I mitten av februari 2008 slöt de första nyckelskramlarna upp på Stora torget för att på ett fredligt sätt, genom att under 15 minuter varje lördag skramla med sina ­nycklar, visa att nazister inte är ­välkomna på våra gator.

I dag, i februari 2018, är samhället än mer polariserat. Mörka krafter från olika håll vill splittra samhället och skapa motsättningar mellan människor. Och i höst går vi till val.

I dag är det ännu viktigare än för tio år sedan att vi visar att vi inte tolererar nazistiska åsikter. Att vi visar att vi tror på alla människors lika värde och är beredda att tillsammans stå upp för demokratin, det fria ordet och vårt öppna samhälle.

I en artikelserie som inleds i dag granskar SN den lokala nazistiska rörelsen som vill förbjuda den fria pressen och göra rasbedömningar av oss som bor här.

Läs mer om dessa ämnen

NMRNazism