Hisnande hälsningar

KRÖNIKA

Bland annat om läkaren från Trosa som utför kirurgiska ingrepp – i slaktarens hus...

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

— Nämen!

Balanserandes högt uppe på en byggställning har maken precis lyckats bända loss de sista brädorna i husets ytterpanel. Torpet vi bor i är från den första delen av 1800-talet och hela förmiddagen har vi roat oss med att läsa annonser ur SN:s föregångare Södermanlands Läns Tidning som tillsammans med torkad mossa visade sig vara isoleringen längs timmerväggarna.

Favoritannonsen är den från Trosaläkaren som deklarerar att han tagit över slaktarens hus och numera utför...håll i er... även kirurgiska ingrepp!

Tidningen hamnade troligen där när torparna 1901 valde att tilläggsisolera. Bra kvalitet får man ändå säga med tanke på att det dröjt ända till 2017 innan de är dags för nästa förbättring.

I en liten hålighet mellan de nedre timmerstockarna och fönstret på övervåningen hittar vi hälsningen som för tankarna till nutidens mucklor i böckerna om Pettson och Findus. En liten stol, en liten dockskåpsslev gjord av ben är inpetade tillsammans med en schablon gjord av koppar. I snirkliga bokstäver står namnet Johansson.

En finurlig hälsning till framtiden.

Innan solen gått ner denna decembersöndag har vi enats om att ett plastigt Pet Shop-djur och en plåtig Blixten McQueenbil blir vårt bidrag till historien. Kanske hinner jag även slänga in SN från den 7 december innan panelen kommer på plats.

Så framtiden kan ha lika roligt som vi när det är dags för nästa förbättring av torpet.