Hur ska vi göra med bebisbilderna?

Krönika
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Vissa saker gör man av vana. Ganska oreflekterat, lite mekaniskt. Man brukar göra på ett visst sätt, och om ingen ruskar om en, så fortsätter man i ungefär samma hjulspår.

Så har det varit när det gäller publiceringen av bilder på nyfödda, som vi har här i SN. Ett inslag i tidningen som är omtyckt av många.

Men, helt oreflekterat och på ren rutin, har vi gjort en vana av att förutom namn på föräldrar, syskon, bebis och var den glada familjen kommer ifrån, också skriva in längd och vikt.

Och det är faktiskt inte helt oproblematiskt. Det har Karin Zetterlund på ätstörningsmottagningen i Nyköping uppmärksammat mig på.

Ska det stå längd och vikt, eller ska vi skippa det? Tillför det något för er läsare, eller är det inget annat än en motor för att generera trista kommentarer för dem vars barn hamnar utanför det som ses som "normalvikt"?

Vi har inga självklara svar, men vill väldigt gärna veta vad ni tycker! Maila personligt@sn.se med dina tankar.

annons

Mest delat denna vecka