Inte fake news, bara pinsam miss

KRÖNIKA
annons

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

I går gav vi ut en specialbilaga till samtliga hushåll i SN:s spridningsområde. Syftet med den 32-sidiga tidningen är att lyfta fram vikten av demokrati, yttrandefrihet och seriös media i en tid då alltfler aktörer medvetet sprider propaganda och falska uppgifter. Jag hoppas att du har hunnit bläddra i tidningen, och att du uppskattar den!

Men att en nyhetsförmedlare är seriös, källkritisk och har en ansvarig utgivare betyder – tyvärr – inte att det aldrig blir fel.

Vi är trots allt bara människor, och människor gör misstag. Men visst är det extra pinsamt när det blir fel i en produkt som handlar om vikten av korrekta uppgifter.

Så ni kanske förstår hur det kändes när jag under torsdagsförmiddagen fick ett mejl från en tidigare chef, som vänligt påpekade att det inte alls finns något lagkrav på att en ansvarig utgivare ska ha en ställföreträdare (vilket felaktigt anges på sidan 22 i bilagan).

Ja, just precis: pinsamt! Och jag som dessutom själv har varit ansvarig utgivare utan ställföreträdare under en period, innan nyhetschef Roger Sundberg utsågs.

Skillnaden är att seriös media inte medvetet sprider felaktiga uppgifter, och att vi rättar oss när vi har gjort fel. Som här och nu:

Enligt tryckfrihetsförordningen måste en tidskrift ha en ansvarig utgivare. Utgivaren kan i sin tur utse en ställföreträdare, som även ska godkännas av ägaren. Men det finns alltså inget krav, och jag ber härmed om ursäkt för den felaktiga uppgiften.

annons

Mest delat denna vecka