SN:s nyhetschef Janna Holmqvist vill märka inlägg på Facebook med röd varningsfärg.

Janna Holmqvist: Inlägget borde dränkas i röd varningsfärg – det dryper av rasism

KRÖNIKA

SN:s nyhetschef Janna Holmqvist vill märka ett inlägg på Facebook, som handlar om vårbudgeten, med röd varningsfärg. Hon skriver om en sida som formligen dryper av rasism, fördomar och lögner, som hon uttrycker det.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Varning! Jag börjar med lite felaktig information:

"Grattis Sverige! Regeringen fortsätter att prioritera andra länders medborgare". Så står det med fetstil ovanpå en bild av Rosenbad, med en graf som säger att "Migration" får mycket mer pengar än vård, äldreomsorg, polisen och ungdomar. Inlägget är delat på Facebook med texten: "Kan man bli annat än förbannad... 600 miljoner på vården och 5,2 MILJARDER på migration i budgeten !!! Vad är rimligheten i det ???".

Det delades 291 gånger och fick 595 reaktioner på fem timmar under måndagen. Det är mycket. Många tusentals användare har sett bilden från den sidan Politiskt inkorrekt, som formligen dryper av rasism, fördomar och lögner. Det betyder att många tusentals nu "vet" något som inte alls stämmer.

Inlägget borde dränkas i röd varningsfärg. Det är ren och skär lögn. Vård och äldrevård kostar ofantligt mycket mer pengar än migration.

Nu kan den som tror sig vara initierad, och faktiskt har tittat på regeringens vårbudget, säga: "Äh, sidan har ju rätt! Regeringen lägger mer än fem miljarder på migration!".

Absolut, det stämmer. Regeringen lägger fem miljarder för att korrigera den totala siffran från höstbudgeten. Det har nämligen kostat mer än väntat för kommunerna att ta emot barn och ungdomar som har tvingats fly ensamma från hemskheter vi inte ens kan föreställa oss.

Det är just den funktionen vårbudgeten har – den justerar höstbudgeten. Siffrorna är bara ett tillägg till det stora hela, där vård och äldreomsorg får betydligt många fler miljarder än migrationen.

Det är lätt att vrida komplicerade saker, som en hel statsbudget, för att gynna sina egna syften. Det är lätt att plocka delar av en verklighet och sprida dem för vinden. Det är lätt att få fart på saker i sociala medier, om man spelar på folks känslor. Och då spelar det tyvärr ingen roll om inlägget är sant eller falskt.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

EkonomiFacebookPengarRasism
Relaterat