Janna Holmqvist.

Janna Holmqvist: Utan "case" skulle tidningen vara torr

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Innan klockan ens slagit åtta på torsdagsmorgonen ringde en telefon här på redaktionen. Lena Dillner, 80, berättade frustrerat hon om hur hennes ex-make har det svårt i värmen på Mariebergsgården i Nyköping. Rätt snart inser jag att det hon pratar om är läsvärt. Lena måste nämligen själv åka och fixa en fläkt eller något annat svalkande. Några timmar senare hade reportern Johan pratat med Lena och fotograf Magnus hade tagit bilder.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Ni som ställer upp som case i SN – det är ni som gör tidningen. Utan er skulle det bara vara ord och opersonliga bilder, men med er skapas något levande, något med kött och blod.

Och ni ska veta: Betydligt fler läser en artikel som har en bild på en människa.

Vi som kamperar här på redaktionen får mängder av mejl och telefonsamtal med tips från stora delar av östra Sörmland. Det uppskattas. Och ni ska veta att vi vill kolla vartenda uppslag och gå till botten med varje idé. Men det går inte, trots att vi jobbar för högtryck intill en högt brummande kylanläggning (som dessvärre låter mer än den svalkar…). Tycker du att vi verkligen borde ha nappat på just din idé – hör av dig igen.

Trägen vinner – ibland.

Läs om Lena, Mariebergsgården och upprörd personal på ett LSS-boende i Stigtomta på sidan 4 och 5. Eller om Viola, vars katt fastnade i ett säkerhetsnät och dog (sidan 6). Eller för den delen om fyraårige Sixten (sidan 9) som slängde flaskpost i en å i vintras – en flaska som nu har hittats…

Läs mer om dessa ämnen

Krönika