Larsson: Starka tjejer är våra OS-hopp

SPORTKRÖNIKA

Jag har haft ruggigt svårt att få OS-känsla mitt i den ­ryska dopingskandalen. Nu ­senast kom Uppdrag granskning i SVT om fortsatt utbredd bloddopning. Rejält synd att för­störa ett fantastiskt avslöjande av en schweizisk doping­läkare med en viktig men märkligt ofärdig framlagd kartläggning av den bloddopning som en gång gjorde att jag tappade ­lusten till min kära längdskid­åkning. Jag fick feeling igen strax innan Vancouver 2010.

Hoppas att känslan inte svalnar helt igen. Jag ska näm­ligen snacka Sveriges medaljchanser i Pyeong­chang. Utan de ­säkra medalj­inhämtarna, som ­Stina Nilsson och Charlotte Kalla, skulle jag ana ett möjligt skräck­scenario. Inte riktigt som senast då ­vinter-OS gick i den här delen av världen, ­ Nagano 1998. Nu minns jag förvisso Niklas Jonssons femmil med sköna rysningar, men inga guld – och tre (!) ynka medaljer.

Kalla och Nilsson blir inga säkra guld under norska attacker. Men det är gjutna medaljer om de håller sig friska i kylan. Det finns guldchans i var sin individuell start samt lag­sprinten.

I övrigt då? Tja, Sandra Näslund i skicross, lag Anna Hasselborg i curling och blott 15-åriga Jennie-Lee Burmansson kan alla ta guld. Bara tjejer!

Det finns en enda guldkandidat på herrsidan men den är solklar: Niklas Edins samspelta kvartett i curlingen.

Nu har jag varit snäll och även glömt någon skräll så, säg nio möjligheter blir tre guld.

Två av de nio faller ur helt men fyra tar medalj och … en slalom­medalj plus ett silver efter Norge i damernas skidstafett.

Räkna inte med lika stort medaljregn som senast. Jag tippar ändå nio medaljer, varav tre guld. Och trenden från Rio fortsätter: tjejerna bär OS-truppen.