Låt oss rösta om dom!

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Södermanlands Nyheter med journalistik.

Som reporter släpps jag ofta in i finrum, vardagsrum, sammanträdesrum, sovrum, operationsrum och till och med i en del hemliga rum. Det är fascinerande att genom jobbet träffa så många intressanta människor, men även ett och annat kålhuvud förstås.

Möten tror jag på, för det är ­genom dom som vi blir till.

Därför tycker jag att en del ­hinder bör avskaffas. Jag är helt enkelt för en dom-reform på samma sätt som Bror Rexed, chef för ­Medicinalverket, 1967 satte startskottet för du-reformen, genom att uppmana sina medarbetare att kalla honom du i stället för ni.

Därefter­ tycks ni-­begreppet ha återvänt, eftersom många yngre i dag envisas med att säga ni åter­igen. Oavsett om man gillar det eller ej så förändras språket.

Därför bör vi slopa förlegade uttryck som de och dem i dagens texter. Faktum är att många språkpoliser även skulle slippa uppröras över att läsa texter där många har svårt att skilja på objekt- och subjektsformen. Jag ­tänker även på alla dom som kämpat i flera år med att lära sig det svenska språket.

Varför krångla till det i onödan?

Personligen tror jag att det är språksnobbism som ligger till grund för att behålla dessa två ord. Det är helt enkelt osmakligt och rent av lite obildat att vilja ­genomföra ordet dom konsekvent. Tvärtom, ­tycker jag.

Vi bör öppna dörren och släppa in dom. Vad tycker du? Låt oss rösta om dom i SN eller inte. Hör av dig med dina bästa ­argument för eller emot.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika